Underkläder på lajv?


En fråga man får rätt ofta av nya lajvare och nyfikna är vad man använder för underkläder på lajv. Som vanligt är svaret naturligtvis "det beror på" men det här är lite allmänt hur det brukar funka.

Kan man ha moderna underkläder under lajvkläderna?

Ja. På dom allra flesta lajv kan man det. Undantaget skulle vara lajv med uttalat strikta krav på att kläder och utrustning ska vara historiska, men i så fall står det förhoppningsvis i lajvinfon hur folk förväntas klä sig.
På dom flesta vanliga lajv funkar det så, att så länge det inte syns så är det ok.

Med det sagt så kan det vara bra att tänka på vad man väljer. Ju mindre tyg och ju neutralare färg på underkläderna, desto mindre risk är det att dom råkar synas när man är aktiv på dagen, klär av sig på kvällen eller över huvud taget vid såna tillfällen när kläderna inte hänger snyggt och prydligt på kroppen. Det är en sån där grej som är rysligt lätt att glömma bort när man står hemma framför spegeln.
Tänk också på att lajvet pågår dygnet runt. På många lajv råder inte hus/tältfrid och det betyder att någon kan komma in när du sover. Det är ditt ansvar att se till att allt modernt är undanstuvat även då.

Vad använde man på medeltiden?

För kvinnor så är särken enda underplagget. Under större delen av medeltiden verkar det helt enkelt ha varit en löst sittande linnekjortel med lång ärmar. Men det finns exempel på hängslesärkar som ev. kan ha funkat till att hålla till bysten lite också.
Det finns inget som tyder på att kvinnor använde underbyxor under medeltiden.

Män använder också särk/skjorta som ungefär motsvarar den moderna t-shirten, men då i funktionen som undertröja, inte som självständigt plagg. Man ser ibland på bilder att folk som arbetar hårt gör det i bara särken, men ska man ut bland folk så ska särken normalt inte synas.
För herrar är brokorna det plagget som motsvarade dagens kalsonger. Modellen varierade med modet i övrigt.
Det är ont om bevarade brokor, så man blir tvungen att titta på konst från perioden man är intresserad av och sen gissa sig till hur man tror dom är konstruerade.

Lajviga mellanvägar?

Så, om man inte är bekväm med att gå runt med bara ett tunt lager linne mellan skrevet och omvärlden eller om man tycker att det låter som en dålig idé att gå utan behå men ändå inte riktigt vill använda moderna resårdrypande elastanplagg. Vad har man för alternativ?

Om vi börjar med herrarna igen så finns det två vägar att gå. Antingen kör man med brokor och byxor, men det funkar såklart bara om kampanjen och dräkten i övrigt har utrymme för vikingatida influenser eller är såpass fantasy att det funkar ändå. Det andra alternativet som jag vet har använts har varit dubbla brokor. En mer sparsam, kroppsnära modell underst som hållit saker och ting säkert på plats och ett vidare, mer tygrikt par över, för utseendets skull.

För damer så går det naturligtvis också att använda brokor. Man får se upp bara så inte brokornas överkant, som tenderar att vara rätt tjock, syns igenom kläderna man har över.
Behåalternativ är det lite värre med. Man kan antingen sy något man tycker gör jobbet av lajviga material och dra till med någon slags "man skulle ha kunnat göra såhär"-ursäkt. Eller så får man linda brösten. Det senare är lite pilligt att få till så det sitter och en del tycker det är obekvämt, men det finns i alla fall någon enstaka skriftlig källa som antyder att det kan ha gjorts. Har du problem med att brösten inte vill som du vill kan det i alla fall vara värt att prova.

Som vanligt finns det enstaka freaks till plagg bevarade som man naturligtvis kan titta på för inspiration. Och så länge man är helt medveten om att det inte är den vanligaste lösningen så finns till exempel den här roliga varianten.

Men bröst, alltså. Seriously, hur gjorde man?

Den mest medeltida metoden är att låta det huvudsakliga stödet för brösten sitta i yllekjortlarna, inte i underkläderna. Under medeltidens slut ser man en övergång från att ha format kläderna efter kroppen till att allt mer forma kroppen med hjälp av kläderna. Så småningom går den här trenden över från stadiga klänningsliv till separata korsettliknande liv som bars mellan särk och synliga plagg, dessa utvecklades till korsetter och till slut till den moderna behån, men tittar man tidigare så verkar det konceptet inte särskilt framträdande.

Under tidig medeltid finns det extremt lite som säger något om saken över huvud taget. Tittar man på konst ser det inte ut som att brösten har något direkt stöd och jag har sett bilder på badande kvinnor i särk där man alldeles tydligt ser att brösten hänger utan något stöd.
Framemot senare halvan av medeltiden så börjar man se bröst som uppenbart hålls uppe på ett eller annat vis. Dom berömda Böhmiska Baderskorna har helt klart sitt stöd i särkarna. Det är ingen jättebra källa, sådär generellt, men det visar i alla fall att någon på den tiden tänkte tanken. Det är värt att tänka på att dom flesta bilder på folk i särk, även under sen medeltid, visar både män och kvinnor i löst sittande plagg.

Det mer figurnära modet gör emellertid att det egentligen inte behövs något stöd i särken. En figurnära kjortel i lite lagom stadigt ylle gör jobbet alldeles utmärkt på de flesta kroppar. Även moderna välnärda kvinnors bröst kan utan vidare få tillräckligt stöd. Knepet brukar vara att ta till ärmspjällen ordentligt (om det är en kjortel med traditionell skärning) eller att vara riktigt noga när man gör sin toile (om det är ett mer avancerat skuret plagg). Till denna dag har jag aldrig sett en kropp som inte kunnat få tillräckligt stöd med alldeles vanliga ärmspjäll (detta inkluderar att kompensera för olika stora bröst). Jag har hört en hel del kvinnor (ofta högljutt) påstå att dom bara MÅSTE ha modern behå, för att bara något år senare, när dom blivit lite bekvämare med det historiska och hunnit experimentera lite mer så har man sprungit på dom igen och då har dom hunnit upptäcka att det funkar, trots allt.
Så var lite försiktig innan du skriver av det helt och ta det inte personligt om du har svårt för att få folk att ta dig på allvar när du beklagar dig.
Det lite en vanesak också. Du kanske inte får samma form och samma sorts stöd från medeltidskläder som från din moderna behå, men du kan absolut få tillräckligt stöd för att det ska vara bekvämt och funka. Den moderna upp-och-ut-lyfta formen som man får av en behå är inte heller särskilt rätt för medeltiden.
Undvik att platta ut brösten för mycket, utan se hellre till att det smiter åt ordentligt under bysten, så att tyngden har något att vila på och inte vill "rinna ner" under kläderna.
Tänk också på att flera lager kläder med lite stöd i varje kan hjälpas åt att hålla saker och ting på plats.

Experimentera, prova att gå med det hemma längre stunder i streck, justera, försök igen om det inte funkar direkt. Förr eller senare får du till det.