När lajupplevelsen blir för mycket.

Lajv finns i många former. Från de mysigaste bylajven till renodlade skräcklajv. Det ligger i lajvhobbyns natur att det inte går att förutse exakt vilka situationer man kan hamna i och även om det är ovanligt så kan man ibland finna sig i en situation man inte är bekväm med, när det lite spännande läskiga går för långt och blir otäckt på riktigt.
Kom ihåg att rädsla i sig självt inte är farligt. Det är bara hjärnans sätt att sätta kroppen i höjd beredskap när man är i en farlig, osäker eller okänd situation. På lajv är ju de flesta farorna inte på riktigt, men ibland blir man rädd på riktigt även för något som är på låtsas. Störst blir effekten såklart hos barn och hos lajvare som inte varit på så många lajv, men ingen är helt förskonad. Även vi gamla rävar råkar ut för det ibland.
Om du är gruppledare eller fadder är det  ingen dum idé att hålla ett extra öga på hur de du har ansvar för har det och att försöka erbjuda alternativ när laddade situationer uppkommer.

Så, hur hanterar man det?

Lite på gränsen till väl spännande:

1: Leta upp någon du litar på eller känner off som du kan uppleva situationen tillsammans med. Går inte det, så se om du i alla fall kan hitta en klunga med folk som du kan ansluta dig till. Att finna säkerhet i antal är ett bra sätt att hantera obehagliga situationer utan att behöva bryta spelet eller gå miste om något.

2: Kom ihåg att det bara är på låtsas.

Vågar inte:

1. Tacka nej om du blir erbjuden att hänga med på något du känner kan bli otäckare än du är bekväm med, det är inte fegt, det är förnuftigt. Folk har olika gränser.

2. Om alternativet finns så välj att se på, på avstånd hellre än att delta själv.

3. Blir det för mycket, gå till en plats där du känner dig trygg, som till exempel ditt hus eller läger.

Riktigt rädd:

1. Ta dig själv ur situationen så fort som möjligt. Är det en situation du bara råkar bli vittne till så är det bara att vända och gå. Är du däremot mer aktivt involverad i situationen får du försöka slinka undan lite diskret. Går inte det så har du alltid alternativet att helt enkelt säga till de du lajvar mot att det blivit för mycket. Många lajv har någon form av stoppord som kan användas i just såna situationer.

2. Gå avsides. Hitta en lugn plats där du kan ta ett par djupa andetag i lugn och ro och tänka igenom saken. Det kan vara ditt eget tält eller hus, en bra plätt i skogen, eller gå och sätta sig på dass en stund. Vilket spelar ingen roll, bara ta ett par minuter för dig själv.

3. Prata om saken. Med vem spelar inte så stor roll, egentligen. Att sätta ord på vad det var man blev rädd för och hur man upplevde det är ett bra sätt att bearbeta det. En del lajv har trygghetsvärdar som man kan prata med om man upplevt något som obehagligt, men även när det inte finns kan du alltid prata med någon av arrangörerna. Är du på lajvet med en grupp du känner väl eller har familj eller kompisar på plats är dessa såklart också bra kandidater.

Obehagligt off:

1. Ta dig själv ur situationen på samma sätt som ovan. Ibland blir lajvare så uppe i spelet att de agerar för mycket som sin roll och glömmer att de andra rollerna på lajvet också bara är roller med riktiga människor bakom. Om du upplever att någon går för långt så måste du säga det, eftersom andra lajvare inte kan veta om du är rädd på riktigt eller bara spelar rädd. Använd stoppordet om det finns ett sådant, gör det inte det så säg något i stil med "Off, jag är inte ok med det här."

2. Kontakta arr. direkt om du upplever att en annan lajvare beter sin olämpligt på en nivå som är bortom ramarna för spelet.

3. Blir det en diskussion om saken efter lajvet, så ta och lyssna ordentligt på alla sidor och gör ditt bästa för att förstå hur det blev som det blev. Även de gånger det går riktigt åt helvete tvärfel är det oftast inte med flit och att förstå sammanhanget kan hjälpa både dig och de andra inblandade att undvika att det hela upprepas.

4. Lajv eller ej, så gäller Svensk lag och du har alla dina vanliga rättigheter. Om någon har gjort något du uppfattar som olagligt så har du all rätt att polisanmäla händelsen.

Efter lajvet:

Om man har blivit rädd för någon speciell roll under lajvet så är det en bra grej att försöka snacka med just den personen off en stund när lajvet är slut. De flesta lajvare är rätt snälla i verkligheten och just när ett lajv precis tagit slut brukar folk dessutom vara sådär lite extra glada och trevliga, så det tar med lite tur udden av obehaget..

Inför nästa lajv:

Om du även ett tag efter lajvet känner att du mår lite dåligt över något eller känner att du inför nästa lajv oroar dig för att någon speciellt ska komma tillbaka eller någon otäck situation ska upprepas är det knepigare.
En bra idé att hantera det brukar vara att skaffa sig några allierade.
Prata med polarna du ska åka med om vad som bekymrar dig och se till att de är på din sida.
Känner du andra som ska på lajvet så snacka med dem med.
Är det riktigt allvarligt, så snacka med arrangörerna också.
Låt inte isolerade händelser ta glädjen ut lajvhobbyn i stort. Inget lajv är det andra likt.

Andra sidan av myntet:

Så, vad gör man då om man själv har råkat skrämma någon eller utsatt någon för en situation de inte varit bekväma med?

Well, egentligen borde vi börja redan steget innan det, nämligen med att förebygga att det går snett.
Först och främst: var lyhörd. När du vet att du ska ta i ordentligt, oavsett om det gäller att skälla ut någon, spel ut en fysisk scen eller genomföra en förplanerad scen som till exempel en avrättning eller en tortyrscen, så ta ett par sekunder att scanna av de du spelar mot. Ser de ut att vara med på noterna? Titta inte bara på ansiktet utan på hela kroppsspråket. Det här är lättare sagt än gjort eftersom personerna i fråga sannolikt gör sitt bästa för att faktiskt spela rädda, men försök i alla fall.

Se alltid till att vara väl inläst på lajvets regler. En del lajv har riktlinjer för vad som gäller kring saker som fyslajvande eller laddade situationer. Att ha bra kännedom om reglerna är alla lajvares ansvar och det hjälper folk att vara på samma våglängd när det väl smäller.
Det här är extra viktigt på lajv med laddat tema, som till exempel skräcklajv eller lajv med mycket extrempolitik. Många lajv av det här slaget har en hög åldersgräns av en anledning. Men det betyder inte att alla som är över arton automatiskt är redo att hantera alla situationer som kan uppkomma.

Försök att alltid vara positiv och trevlig på in- och utcheck. Det är särskilt viktigt om du spelar en roll som du vet redan i förväg kan upplevas som obehaglig. Svartblod? En otrevlig adlelsdam? En sliskig, närgången tjuv? En iskall, sadistisk mörkeralv? Det finns massor av roller vars hela uppgift på lajvet går ut på att illustrera det negativa i lajvvärlden och ibland så... ptja, ibland lyckas man.

När det är möjligt, så försök lämna en väg ut ur laddade situationer du skapar, så att lajvare som inte är med på noterna har en chans att smita undan. Det är såklart inte möjligt i absolut alla situationer, men när det går så är det en bra vana att ha.

Om du ser dig om efter ett offer för en laddad situation, så kan det vara en bra idé att välja någon du är i alla fall ytligt bekant med off. Normalt brukar jag uppmuntra till att bjuda in främlingar till spel, men just i det här fallet kan det vara en idé att göra ett undantag. Det ger ökad trygghet för er båda och ger bättre möjligheter att hantera det efteråt ifall något går snett. Som bonus har du då någon som kan komma med kritik på scenen i efterhand och det kan hjälpa dig att utvecklas som lajvare.

Är du det minsta orolig för att den du spelar mot inte är bekväm i situationen så visk-kolla det lite diskret off. Det går för det mesta att göra snyggt och är ett bra sätt att ge personen man spelar mot en möjlighet att signalera om något är fel, utan att det bryter en i övrigt häftig scen. Håll det kort och koncist. Tänk på att det finns massor av lajvare som faktiskt älskar att spela på skräck och du vill inte spräcka illusionen bortom räddning, bara göra en kort säkerhetskoll.

Om olyckan är framme och du inser att du har gått för långt. Någon har tagit illa vid sig, blivit för rädd eller på annat sätt farit illa av situationen så försök att redan ut situationen så fort som möjligt.
Be om ursäkt för obehaget du orsakat, oavsett om du tycker att du hanterade situationen rätt eller ej. Ja, det händer att folk inte säger ifrån i tid och ja, då är det definitivt deras eget fel, men om skadan redan är skedd så har ingen av er har något att vinna på att peka finger. Kom ihåg att vi är lajvare, vi är kompisar i samma hobby. Vi ska bry oss om varandra. Vi ska aldrig orsaka verkligt obehag med flit, så om vi har gjort det, då har vi något att be om ursäkt för. Om inte för situationen, så i alla fall för obehaget.
Förklara gärna din sida av saken. Håll det sakligt och försök att inte bli för defensiv. Det du gör handlar inte så mycket om att försvara dig som om att förklara för den som utsatts varför det blev som det blev. I bästa fall kan det ge personen inblick i situationen och bara det kan göra det hela lite mindre läskigt. I en situation där någon känner sig påhoppad eller kränkt kan det dessutom visa på att det inte var något personligt eller illa menat och det kan vara avgörande för personens möjlighet att bearbeta vad som hänt.