Droppformad Bältesväska
Den här lilla väskan förekommer sporadiskt under sen medeltid och är långt ifrån den vanligaste väsktypen där ute, men den är väldigt enkel att tillverka och har använts av både män och kvinnor. Formen gör att väskan hänger ganska diskret om man bär den mellan kjortellagren, vilket gör den lämplig att bäras i kombination med fickslitsar.
Den är ett utmärkt nybörjarprojekt eftersom den kräver väldigt få specialverktyg och få arbetsmoment. Det går som vanligt att krångla till det hur mycket som helst, men i just det här fallet har jag valt att hålla det väldigt enkelt.
Är du helt grön så rekommenderar jag att du läser igenom min introduktion till läderhantverk först, eftersom det där tas upp en del saker i detalj som jag bara tar kortfattat här.
Det är också en bra idé att läsa igenom hela beskrivningen innan du börjar. Testa gärna sömmar och verktyg på en restbit innan du börjar på riktigt.

Material

*Jag syr väskan i vegetabiliskt garvat kalvskinn (runt 0,7mm).
Nötläder är generellt mycket stabilt och töjer sig väldigt lite Det gör det möjligt att sy hela väskan, inklusive bältesöglan som får ta en del last, i ett och samma material. Det underlättar för nybörjaren, eftersom man ofta är tvungen att köpa läder i ganska stora stycken och det kan därför fort bli dyrt om man behöver lite av varje av olika sorter.
*Till sömmarna används lintråd. Du behöver en stark och slät tråd, men inte en överdrivet tjock. Gütermann lintråd eller motsvarande är en bra kandidat här.
*Bivax till tråden behövs också.

Verktyg

*Eftersom lädret är så tunt kan det klippas med en vass och stadig sax. Använd inte din textilsax till läder. Använd inte heller en för vek sax, måste du tugga dig igenom lädret blir snittet hackigt och fult.
*Har du ingen lämplig sax går det precis lika bra att använda en tunnbladig vass kniv (till exempel en brytbladskniv) och lämplig skärbräda.
*Jag använder en huggpipa till att göra snörhålen. Det ger runda hål utan brottsanvisningar och blir därför mer hållbart än skurna jack.
*Eftersom snörhålen sitter nära kanten kan en håltång/revolvertång användas istället för huggpipor.
*Har man ingetdera kan man istället skära korta jack för remmen, eller stansa dem med ett smalt och vasst stämjärn.
*Sporre för att markera jämnt avstånd för stygnen är bra att ha, men jag kommer även beskriva en alternativ metod.
*Nålsyl för att göra sömhålen.
*Sadelmakarnålar.
*Trådsax är bra att ha.

Du kan med andra ord komma undan med så lite som ett par nålar, en nålsyl och en brytbladskniv ifall du måste.

Mönstret

Väskan består av två delar. En del till baksida som går i ett med bältesöglan samt en del till väskpåsen.
Såhär ser principskissen ut.


Baksida:
Röd linje motsvarar själva väskans höjd.
Grön linje är längden på bältesöglan i utvikt tillstånd.
Rosa linje är bältesöglans bredd
Blå linje är baksidans ytterkant och avgör väskans form.
Mörkgröna markeringar är snörhål.

Väskpåse:
Väskpåsens höjd bör vara den samma eller något över väskans färdiga höjd. En längre linje här kommer ge en väskan som kan svälla ut mer när det är saker i den vilket gör att väskan å ena sidan rymmer mer, men å andra sidan syns mer om man bär den mellan plaggen.
Den blå linjens längd bör motsvara den blå linjens längd på bakstycket. Du kan göra den lite längre och maka samman lädret medan du syr för att få en fylligare väskpåse, men det är inte nödvändigt, då formen på delen redan ger en del plats.
Mörkgröna markeringar är snörhål. Storlek och antal beror på väskans storlek, lädrets styvhet och remmens bredd. Du behöver ett udda antal hål på varje halva av väskpåsen.

Tillskärning

Läder har lite olika egenskaper beroende på var vilken del av djuret det kommer ifrån. Lädret som finns i området kring ben, ljumske och mage är oftast mycket elastiskt och kan tappa formen under last. Därför bör man skära i alla fall bakstycket så att det hamnar högre upp på huden, gärna nära ryggraden. För väskpåsen gör det mindre ifall det är lite "liv" i lädret, då den ju är ankrad i bakstycket hela vägen runt, så här är det möjligt att passa på att använda det lite sämre lädret. Var också varsk på riktningen som läderbiten du jobbar med helst vill töja sig i och tänk på hur väskan kommer belastas under användning.
Förutom mönsterdelarna behöver du en rem till dragskon.

Sömnad

Jag valde att sy den här väskan med sadelmakarsöm (i princip dubbla förstygn med två nålar) och med rätsidan ut. Väskan sys torr.
Det finns många sätt att sy väskor, somliga är vändsydda precis som skor, men de här enkla väskorna är ofta sydda med rätsidan utåt. Det ger en väska där sömmen visserligen kan nötas från utsidan, men får å andra siden ingen nötning ifrån det som ligger inuti väskan. Hade jag gjort en väska som skulle användas till en rustad roll där den kunde förväntas ligga och skava mot en ringbrynja till exempel så hade jag prioriterat annorlunda, men den här väskan kommer antagligen aldrig utsättas för värre än mjuka yllekjortlar.

Bältesöglan viks och sys med en kort söm tvärs igenom. Sy inte de här stygnen för tätt. Fler stygn på liten yta avlastar visserligen tråden i sömmen, men stygnhålen försvagar lädret. I värsta fall kan en tät söm fungera som en perforering.

Markera ut stygnen på narvsidan av väskans bakstycke.
Jag använder en sporre och trycker hårt nog för att märkena ska förbli synliga. Om lädret inte håller markeringen så bra kan man använda ett karbonpapper tillsammans med sporren. Man kan också fylla i märkena med en mjuk blyertspenna ifall man behöver.
Om man inte har en sporre kan man istället markera ut förhållandevis jämna stygn med ögonmått på följande sätt:
Markera det yttersta stygnhålet i varje ände av sömmen. Markera ett stygnhål precis i mitten av sömmen. Ögonmåtta mitten mellan de markerade stygnhålen. Fortsätt att markera ut stygnhål mitt emellan befintliga markeringar tills önskad stygntäthet uppnåtts. På det här sättet får du hål som kanske inte är riktigt så exakta som sporren hade gett, men det ger i alla fall en någorlunda jämn distribution.
På väskpåsen behöver du inte markera vartenda stygn, men det är en bra idé att markera i alla fall mitten och ändarna av sömmen. Det kan också vara till hjälp att markera sömlinjen på lädrets köttsida med en mjuk blyertspenna. Denna markering hamnar mellan lagren när sömmen är sydd och kommer inte att synas.

Fixera väskpåsen mot bakstycket vid mittmarkeringen samt vid sömmens ena ände. (Den andra änden av sömmen fixeras "gratis" med de första stygnen av sömmen.) Öppna hålen med en nålsyl både i bakstycke och påse, trä en tråd genom hålet och knyt ihop den med sig själv. Dessa trådar tas bort efter hand som du kommer fram till dem när du syr och är bara där för att hjälpa dig hålla ihop delarna och förhindra att väskpåsen hanar snett.

Förbered en lång tråd, ungefär tre gången den färdiga sömmens längd. Vaxa tråden och trä en nål i varje ände.
Öppna sygnhålen efter hand med nålsyl. Gör inte för många hål åt gången då det kan vara lätt att råka förskjuta väskpåsen.
Var inte för feg när du prylar upp hålen, nålarna ska fungera mer som skyttlar än som nålar.
Skicka igenom ena nålen genom andra stygnhålet och centrera tråden. Skicka därefter båda nålarna genom första stygnhålet, en från varsitt håll. Skicka båda nålarna igenom andra stygnhålet igen. På det här sättet har du skapat ett avlastande stygn i sömmens början.
Härefter syr du alla stygn likadant. Se till att hålen i bägge lagren är öppna och mitt för varandra. Trä bägge nålarna genom hålen och se upp så att du inte råkar klyva den första tråden med den andra nålen. Dra åt lite lagom hårt. Du behöver inte ta i så att du spricker, men du vill inte heller att sömmen glipar.
När du kommer till sömmens slut syr du tillbaka några stygn i befintliga hål och slutar med båda trådarna på baksidan av väskan. Knyt trådarna i varandra med en råbandsknop och trä ändarna under de befintliga stygnen så de ligger på plats längs sömmen. Klipp av ändarna nära sömmen.

Dragsko

Här använder jag en smal rem av samma läder som väskan. Man kan även använda en textil rem.
Remmens ena ände träs från baksidan av bakstycket, sedan ut genom första hålet i väskpåsen och därefter växelvis in och ut tills man nåt väskpåsens mitt. Sedan upprepar man med remmens andra ände och väskan andra halva och har allt gått rätt har man nu ändarna på utsidan av väskpåsen.
När remmen är trädd är väskan klar.

Väskan färdig, men före inoljning:


Rengöring och underhåll

Läder är känsligt för att suga upp vatten och kan då missfärgas och bli styvt när det torkar. Därför är det en bra idé att olja in sina lädersaker innan man tar dem i bruk. Eftersom det här är en enkel lite väska som varken är gjord för att stå emot extremslitage eller vara absolut vattentät så räcker det gott men en lätt oljning. Lädret mörknar en del av oljan, så ta det med i beräkningen ifall du gör en färgad väska.
Vegetabiliskt garvat läder mörknar naturligt med tiden och kan lätt bli permanent missfärgat av direktkontakt med järn och andra metaller. Men smuts i from av damm, jord och lera kan tas bort av med en mjuk borste eller -om det torkat fast- med en fuktig trasa. Låt väskan torka naturligt (ingen värme) och olja sedan in den på nytt.