Vindskydd eller klocktält.

Det här är en beskrivning för hur man kan sy sig ett tält eller ett vindskydd.
Att ha tillgång till sitt eget boende är ovärderligt för en lajvare. Det ger dig möjligheten att åka på vilka lajv du vill, utan att vara beroende av någon att sova hos, en större grupp som kan hjälpa dig med boende, eller roller som kan bo i byn.

Själva sömnaden är egentligen inte så svår och konstruktionen är busenkel. Men det här är ändå ett ganska stort projekt, så det är klokt att tänka igenom det noga innan man ger sig på det.

Det enda som skiljer ett vindskydd från ett tält när man syr det på det här sättet, är att tältet behöver ha så mycket vidd i nederkanten att framkanterna kan läggas omlott när det hela är uppsatt. Jag rekommenderar att försöka se till att ha en hel tårtbitsbredd omlott, eftersom det är den enda egentliga knäppningen tältet har. Det kan också vara nödvändigt att sy ihop toppen en liten bit för att se till att tältstolpen står kvar som den ska. Utöver det är hela konstruktionen och tillverkningen den samma.



Lägerplats från Dom över Hjorvard 2015. Från vänster: Vindskydd i Korps "tälttyg" (bomull) uppsatt mot en gran. I princip ett likadant vindskydd uppsatt med hjälp av en slana. Klocktält i ylle. Foto: Magnus Clarén


Hur stort är lagom?

Den här beskrivningen innehåller medvetet mycket få faktiska mått. Istället måste du själv bestämma dig för hur stort du vill göra ditt tält eller vindskydd.

Det absolut svåraste med ett sånt här projekt är att hantera tygmängden. Dels behöver du golvyta nog att klippa till delarna och dels behöver du ha muskelstyrkan att guida tyget genom maskinen utan att belasta nålen fel.
En kompis till hjälp är ovärderligt, men var beredd på att det även då kommer ta lite tid innan ni är klara. Räkna inte med att hinna klart på en helg, utan ta till gott om tid.
Mindre tält värms upp fortare av din kroppsvärme.
Mindre tält ger flexibla läger och kräver inte lika mycket av ytan man slår upp det på.
Större tält kan ge utrymme nog att sitta och umgås i.
Ta med förvaringen mellan lajven i beräkningen, samt hur mycket fraktutrymme du sannolikt kommer ha tillgång till. Ett stort tält kommer kräva en ganska lång stolpe, som kanske behöver göras i flera delar för att kunna transporteras och förvaras. Är du begränsad till att åka tåg och buss till lajven är vindskydd antagligen ett trevligare alternativ än att försöka frakta tältstolpe, även om den är isärtagbar.
Det finns en gräns för hur högt upp du når att fästa toppen på ett vindskydd.
En stor duk kan vara svår att hänga på tork efter lajvet.

Val av tältduk

Historiskt sett har massor av olika material använts till tält. Romarna använde läder, vikingatidingarna antagligen ylle och dom riktigt tjusiga paviljongerna man gärna tänker på när man går i medeltidsfantasier var av siden. Vi lajvare har ju friheten att välja ganska fritt mellan dom material som finns tillgängliga i lajvvärldarna vi brukar spela i, men det är ändå sunt att ta en titt på vad som använts i verkligheten. Precis som med kläder och skor, så visste folk normalt vad dom gjorde och att använda historiska alternativ garanterar nästan att du får något som faktiskt funkar.
Samtidigt begränsas vi ju av vad som finns att få tag på och av vår budget. Lajvare är inte direkt kända för att ha något överflöd av pengar och det går åt rätt mycket tyg, även till ett litet tält.
Mitt första tält av den här typen sydde jag i ylle (till höger, ovan). Jag hade tur och fick ett bra pris hos en lokal tyghandlare och det är ett tjockt ytvalkat tyg som har fantastiska egenskaper för ett tält. Det blåser och regnar aldrig igenom, det är ljustätt nog för att man ska slippa skuggteater på duken när man gör något där inne med en lykta tänd och de gånger duken faktiskt blivit blöt så har den torkat igen på förbluffande kort tid.
Dukens enda egentliga nackdel är att den är rätt tung och eftersom jag fick ta vad som fanns så får jag leva med en ganska trist militärgrön färg, som visserligen är diskret, men inte direkt för tankarna till historiska tält.
Efter det har jag, tillsammans med ett gäng jag brukar spela svartblod med, sytt två vindskydd. Den gången valde vi sånt där billigt "tälttyg" i bomull som säljs lite här och där. Vi hade inte så mycket att välja på, vi behövde sovplatser snabbt och vi hade inte hur mycket pengar som helst, Korps reade ut en defekt batch av tyget och priset var för bra för att avstå. Eftersom vi visste att vindskydden skulle användas specifikt till svartblod så valde vi svart. Resonemanget var att det ändå inte skulle ge några som helst historiska vibbar med bomullsduk, så vi kunde lika gärna hålla det diskret och fokusera på att göra så det passade till rollerna istället.
Bomullen väger också en del, men duken är mycket tunnare än yllet, så därför blir vindskydden ändå lättare än tältet. De skyddar bra mot vind och hyfsat mot regn, men duken rör sig väldigt mycket och töjer sig och drar ihop sig vid olika luftfuktighet. Det gör att vindskydden ofta behöver justeras under användning.
Vegetabiliska fibrer som linne och bomull torkar långsamt när dom blivit blöta och möglar lätt, så man får se till att ta hand om sina grejer om man väljer att använda det.
Jag har ingen personlig erfarenhet av andra tältmaterial, men det finns som sagt fler att välja på. Var inte rädd att leta runt lite innan du bestämmer dig.

Material utöver duken

Du kommer behöva rätt symaskinsnålar för att sy i ditt tyg. Experimentera lite, för det är inte alltid helt självklart, det där. Tänk också på att val av tråd påverkar val av nålar.
Beroende på vad du valt för duk kan det hända att du behöver stabiliseringsband till sömmarna och kanske till tältspiksöglorna.
Du behöver tråd att sy med. Vilken typ beror också på duken och i någon mån på storleken av tältet.
Du kommer behöva tältspik, en per framkant, en per söm och om tårtbitarna är breda i basen kan du behöva en emellan varje söm också.
Du behöver inga linor för den här typen av tält, men om du vill göra ett vindskydd som ska fästas mot trädstam på plats så behöver du allra minst ett starkt snöre att binda med.
Om du syr ett tält behöver du en mittstolpe av något slag.

Tillskärning

För att göra ett klockat tält eller vindskydd behöver du ett antal tårtbitsformade delar.
Det finns flera sätt att skära till delarna och vilket som passar bäst beror på projektet i fråga och på duken. Oavsett så vill du antagligen skära till en bit i taget, medan resten ligger på rullen. Du behöver alltså inte golvyta nog för att rulla ut precis hela tyget samtidigt.

De röda linjerna är stadkanter.
I båda fallen vänds tårtbitarna så att alla delarnas spetsar ligger åt samma håll när de ska sys.

Med den första metoden får du lika många stadkanter som snedskurna kanter. Det betyder att du eventuellt kan komma undan utan stabiliseringsband i sömmarna och på så sätt komma ner rätt rejält i kostnad. Ena framkanten kommer fortfarande behöva stabilisering (blå linje, nedan), men det rör sig då om en enda söm.
Exempel: Ett av våra vindskydd har fem sömmar och två framkanter, var och en 3 meter långa = 21 meter stabiliseringsband. Med den här metoden räcker det med 3 meter band.
Nackdelen med den här tillskärningen är att du blir tvungen att trimma nederkanten (grön linje), eftersom den diagonalt skurna sidan på varje tårtbit är längre än stadkantssidan.



Med den andra tillskärningsmetoden slipper du att trimma. Istället sys de halva kilarna ihop med varandra till en hel och det ger kilar som alla är symmetriska och lika stora. Men det innebär också att alla sömmar mellan tårtbitarna sys i diagonalt skuret tyg och som du säkert vet så töjer sig en diagonalt skuren kant lätt. Eftersom ett tält eller vindskydd av den här typen hålls uppe till största delen just med hjälp av spänsten i duken och det mesta av den lasten hamnar just på sömmarna så är stabiliseringsband nödvändiga.
Om du inte stabiliserar dina sömmar kommer duken att töja sig och då går sytråden av. Sytråden håller bara ihop lagren åt dig, det är det du tar med i sömmen som kommer ta lasten.



Utöver tårtbitarna kommer du behöva flärpar till nederkanten. Dessa är till för att förhindra att det drar på en när man ligger på marken och sover och de hindrar mygg från att flyga in, regn från att rinna in, filtar och utrustning från att krypa ut och är en allmänt bra grej att ha.
Flärparna är rektangulära stycken, lika långa som tårtbitarnas bas och 40-50cm breda.

Du behöver även öglor till tältspikarna. Hur stora dessa behöver vara beror på vilken typ av tältspik du vill använda, men de behöver vara lite drygt två gånger den färdiga öglans längd och ungefär fyra gånger dess färdiga bredd.

Sömmar

Förbered flärparna genom att fålla de sidor som behöver det. Du behöver inte fålla stadkanter och du behöver inte fålla den långsida som ska sys fast mot tältduken.

Sy öglorna som bilden visar.


Själva duken sys med en fällsöm. Sömmen sys på samma sätt oavsett om du ska ha med stabiliseringsband eller ej. Använder du stabiliseringsband så tar du helt enkelt bara med det (grön markering nedan) i första sömmen. Bandet kommer vara helt dolt i sömmen när du är klar. Sy med vanlig raksöm.



En viktig sak att tänka på när man syr fällsömmar i så här stora projekt är att du inte kommer kunna få plats med hur mycket tyg som helst i maskinen åt gången. Därför syr man alla momenten för varje del innan man går vidare till nästa del. På det sättet behöver du aldrig ha mer än en tårtbit inklämd i symaskinen åt gången.
1. Håll huvuddelen med avigan uppåt. Ta den nya delen som ska sys fast och lägg den under huvuddelen med avigan nedåt. Delarna ligger alltså räta mot räta. Se till att den nya delen sticker ut utanför huvudarbetet, så att dess sömsmån är ungefär dubbelt så bred. Sy första sömmen.
2. Fäll ut den nya delen så att sömsmånerna hamnar uppåt. Vik den nya delens sömsmån om huvudarbetets sömsmån som bilden visar.
3: Fäll sömsmånerna åt vänster och se till att de ligger slätt. Sy den andra sömmen som en stickning nära vänstra vikningen.

Nu sitter huvuddelen av tältduken ihop. Det är dags att sy flärparna i nederkanten.
Håll tältduken med avigan uppåt och nederkanten åt höger. Börja och sy fast flärparna en efter en med en likadan fällsöm som du sydde ihop tältduken med. Lägg den nya flärpen under duken, räta mot räta, så att det sticker ut en större sömsmån av flärpen. Sy sömmen enligt stegen ovan.

Sy fast öglorna som bilderna visar:



Nu bör du ha något som ser ut ungefär såhär:



Nu är ditt tält eller vindskydd i stort sett klart.
Du kan behöva göra en förstärkning i toppen och eventuellt någon form av fästögla för att kunna fästa upp det hela mot ett träd, eller för att få din tältstolpe att stanna där den ska. Det är svårt att ge några exakta instruktioner, eftersom det finns så många olika sätt att göra det på, men använd lite sunt förnuft så ska du nog hitta något bra sätt som passar dig.

Vindskyddet sätts upp genom att man helt enkelt knyter fast toppen mot ett träd och sedan spänner duken bort från trädet med hjälp av tältspik. Börja med att sätta spik i öglan som är mitt på dukens nederkant och jobba ut mot kanterna. Spänn hela tiden duken både från trädet och från spiken du satte sist, så att duken blir ordentligt spänd.

Tältet sätts upp såhär: Man lägger ut duken så att nederkanten bildar en så rund ring som möjligt, medan resten av duken ligger i en hög i ringens mitt. Sätt tältspik i alla öglorna och glöm inte att kolla så kanterna ligger omlott på rätt sätt vid öppningen. Nederkanten ska vara spänd mellan spikarna.
När alla spikarna är på plats öppnar man tältet och lirkar in toppen av tältstolpen i toppen på tältduken och så reser man tältet genom att lyfta stolpen. Man kan behöva ta i lite, men bara marken är någorlunda slät och man har en lagom lång stolpe så brukar det gå bra. Stolpens nederände ska stå mitt i tältet. Titta på stolpen från olika håll för att se så att den står rakt.

Det sista du gör är att se till att alla flärparna ligger slätt inåt i tältet eller vindskyddet.




Lite allmänna tips när du är klar:
*Fundera på hur du kommer vilja vika ihop och packa tältduken. Det kan vara en bra idé att sy en förvaringspåse som är lätt att bära eller att göra i ordning remmar som kan hålla ihop det hela.
*Testa att sätta upp ditt tält eller vindskydd någon gång innan lajvet, så att du vet helt säkert att det kommer att fungera.
*Ska fler än du använda tältet eller vindskyddet, så försök gärna få till det så att de kan vara med och testa att sätta upp det hela, så att det finns fler än en person som vet hur det fungerar.