Välkommen till Den late Lajvaren.

Här samlar jag beskrivningar på hur jag gör när jag bygger saker, knep jag har lärt mig genom åren och misstag som du inte behöver göra om.
Allt på ett ställe.

Vem är jag och varför gör jag det här?

Jag var på mitt första lajv i fjortonårsåldern och jag har lajvat mer eller mindre frekvent ända sedan dess. Jag är född 84, så det har hunnits med en hel del sedan dess. Dessutom har jag alltid föredragit att bygga min egen utrustning, oavsett om det handlat om kläder, skor, vapen, rustning eller något annat. Mycket har jag lärt mig av egna misstag, men också av andra lajvare och pysslare som gett mig tips och inspiration längs med vägen. Jag hoppas att den här sidan ska kunna funka lite likadant för dig. Jag vill dela med mig av mina erfarenheter och kanske kan jag också inspirera till att våga utforska nya hantverksområden.
Jag spelar främst två typer av roller nu för tiden. Dels hantverkarroller, den typen som hjälper till att göra byn levande och då föredrar jag historiska kläder och annan utrustning i den mån det över huvud taget går. Men jag spelar också gärna svartblodsroller, som kräver helt andra saker både spelmässigt och utrustningsmässigt. Du kommer alltså hitta en salig blandning av strikt historisk, fullständig fantasy och tips om hur du tänker källkritiskt, hur du tillverkar lösdelar i latex, hur du får i dig mat med löständer i käften och andra såna livsnödvändiga saker, här på sidan.

När det gäller lajv, lajvutrustning och hur jag prioriterar har jag en väldigt klar filosofi. Jag är LAT och SJÄLVISK.
Tro vad ni vill, men för en lajvare är det goda egenskaper, bara man utnyttjar det på rätt sätt.
Vi tar latheten först. Att lajva innebär en hel del jobb, det får man acceptera, men latheten kan hjälpa en att prioritera så att man inte behöver göra en massa jobb i onödan. Det optimala är att hitta en balans mellan teori och praktik. Man behöver inte lära sig allt genom trial and error. Latheten är den som sparar dig att du gör en massa misstag på grund av att du bara rusat på utan att ta dig tid att läsa på först. latheten gillar att göra saker ordentligt, så att dom håller och så att dom kan användas så som du har tänkt. Det värsta latheten vet är att behöva göra om samma jobb flera gånger. Latheten älskar bra material och tidsenliga plagg, för det är såna dräkter som går att använda på flest olika evenemang. Latheten älskar tidsenliga tillverkningsmetoder, av samma anledning, men hjälper dig också att prioritera när det är värt att fuska och på vilka sätt.
Själviskheten funkar lite annorlunda. Lajv är en gruppaktivitet och för att det ska bli så bra som möjligt måste alla leva upp till arrangörernas vision och dra sitt strå till stacken. Ingen kan göra din del av det bättre än du, så själviskheten kan hjälpa dig att prioritera dina egna grejer. Själviskheten hjälper dig att aldrig bli den som drar ner standarden för dom andra. Själviskheten hjälper dig att bedöma när du är bra nog för att vara säker på att vara nöjd med dig själv, även när du väl har kommit till lajvet och inte bara står hemma framför spegeln. Och det är själviskheten som ser till att du inte gör något halvdant. Bara ditt bästa är bra nog för dig.
Det fina med genomtänkt själviskhet när det gäller lajv, är att den gagnar andra också. Dels direkt genom att du ser till att vara en bra lajvare själv, men själviskheten kan också driva dig att hjälpa andra lajvare att bli bättre. För om andra lajvare är bättre, blir även ditt lajv bättre.

Att bygga upp den här sidan och allt materialet på den är rätt mycket jobb. Förhoppningsvis kommer många andra få glädje av den. Men mina egna syften med att bygga upp den är både lathet och själviskhet. På det här sättet har jag någonstans att hänvisa folk som frågar mig om olika tillverkningsmetoder, så jag slipper upprepa mig gång på gång. På det här sättet kan kanske ett och annat misstag undvikas, vilket ger gladare och bättre lajvare och MIG, i slutändan, bättre lajvupplevelser framöver. Så varsågoda. Hoppas ni gillar den. Och varmt välkomna att åka snålskjuts!

Åsikter, frågor eller förslag?

Om du hittar något på Den Late Lajvaren som du vill fråga om, som verkar konstigt eller som du bara vill kommentera så är du välkommen att höra av dig.
Det samma gäller om du saknar något du tycker borde finnas här. All feedback uppskattas.
Släng iväg ett mail till: Lillith@konstrueramonster.se


Nu har vi även vårt alldeles egna forum där man är värmt välkommen att delta i diskussionen, eller bara sitta och läsa på vad andra har sagt, om man föredrar det.
Forumet kan du hitta här eller via länken i menyn till vänster.
 
Mycket nöje!
/Liz