Länkar till prästkläder

Här snackar vi tillverkning.
Dela med er av vad som händer där ute i stugorna eller visa vad som hanns med senaste hantverksträffen. Få hjälp med forskning och tekniker, tipsa om vad man får tag på bra material just nu och inspirera varandra.
Post Reply
Lillith
Site Admin
Posts: 241
Joined: Sun Apr 09, 2017 3:07 pm

Länkar till prästkläder

Post by Lillith » Fri Jun 09, 2017 8:06 pm

Hej. Jag lovade Kim att sammanställa lite material som har med medeltida präster och kyrklige textilier att göra.

Som vanligt är Historiska Världars forum ett bra ställe att börja på. Även om aktiviteten där avstannat så finns där fortfarande enorma mängder bra tips om massor av information.
Den här tråden verkar lovande, innehåller flera boktips: http://www.alternaliv.se/histvarld/foru ... 9788e8c9c4
Här är en intressant tråd som egentligen handlar om resealtare, men som får med en hel del samtal kring det här med att gestalta en verklig religion i ett påhittat sammanhang. Bra läsning, även om det inte bidrar något till dina klädfunderingar.

Om man utgår från att det du vill ha på dig till vardags är alldeles vanliga kläder som folk har under perioden lajvet är inspirerat av så kan man börja med att titta på bevarande plagg. Lajvets period benämns lite luddigt som "ca 1100-tal" tidsmässigt.
Det finns inte jättemassor av plagg som är bevarade i sin helhet, men tillsammans med samtida konst och en del fragmentariska fynd och med hjälp av fynd från tiden före och efter så kan man ändå få en hyfsad bild.
En fantastisk sida för att börja få lite överblick är den här: http://www.personal.utulsa.edu/~marc-ca ... khome.html
En annan, som istället innehåller foton av bevarade plagg är den här: http://www.kostym.cz/Anglicky/obsah.htm
Om man är lite uppmärksam på datering, snitt och varifrån plaggen kommer kan man ganska snabbt bilda sig en uppfattning om hur saker sett ut och varit gjorda.

Historiska Världars Dräktsida har ingen man från rätt period, men där finns ett par som ändå är relevanta. Detta är moderna försök till återskapande och informationen är ibland något utdaterad, men sidorna innehåller pincipskisser till de flesta plaggen och dräkterna presenteras som hela dräkter, med alla delar representerade, istället för som enskilda plagg, så man får en bra överblick på vilka delar dräkten är uppbyggd av.
http://www.alternaliv.se/histvarld/drae ... ekter.html
Killen som benämns som "Fotsoldat 1300-tal" är vettig. Om man tänker bort rustningen, tar något annat på huvudet och ser till att få med en särk under kjorteln. Plaggen är neutrala och ser i stort sett likadana ut som de vid det laget redan gjort ganska länge.
Snubben under rubriken "Vikingatida krigare" är också ganska rätt. Han har byxor istället för hosor, men så tidigt på medeltiden är det inte alls omöjligt att somliga bar det. Kanske ska man välja en rak modell istället för en veckad, dock. Återigen så behövs något på huvudet och rustningen kan du ignorera.

Vad gäller vår diskussion om broderier så tror jag den här sidan kan vara till glädje: http://medieval.webcon.net.au/
Särskilt i kombination med några av de tidigare länkarna i den här posten.

Vi håller där så länge, så har du något att börja med. Jag har fler länkar och boktips, men mycket är på ganska smala ämnen, så ställ gärna frågor efter hand som de uppkommer, så ska vi se om jag inte ska kunna guida dig vidare.

Ha det!

Post Reply