Vi söker folk!

Säg hej och berätta vem du är!
Post Reply
Lillith
Site Admin
Posts:217
Joined:Sun Apr 09, 2017 3:07 pm
Vi söker folk!

Post by Lillith » Mon May 29, 2017 9:13 am

Vi som spelade gruppen Zaaugatuga på DöH söker lajvare som har lust att haka på vår grupp.

Vårt koncept är att spela svartblodsroller som vanliga heltidsroller. Vi bor, sover, äter och umgås inlajv i största möjliga utsträckning. Vi gillar snygg utrustning och duktiga lajvare. Men Vi tar hellre en ny lajvare med vilja att utvecklas än en som saknar motivation till att utvecklas, hur snygg och duktig denne än redan är.
Vi är en grupp som består av individer. Vi låter alltid gruppen formas av vad de roller som är med för stunden har för mål och motivationer. Det ger ett flexibelt spelsätt och ger alltid mycket att spela på, både utåt och inom gruppen.

Vi brukar säga att vi bara har ett enda krav. Det lyder:
Du måste vilja spela svartblod, med den här gruppen.

Du
Det är du själv som måste vilja spela svartblod med oss. Alla förväntas själva klara av att hålla sig uppdaterade. Det är inte ok att vilja vara med bara för att syrran, bästisen, flickvännen eller vad det nu är, är med. Det är inte heller ok att ta all sin information och kommunikation med gruppen genom en annan lajvare. Du förväntas vara kapabel till självständigt tänkande och arbete.

Vilja
Du måste ha en egen vilja och den måste vara hyfsat pålitlig. Att spela en sminkroll dygnet runt är tufft. Det är obekvämt, mycket jobb och emellanåt otacksamt, så din motivation måste vara att du faktiskt vill. Försöker du använda det som språngbräda för att försöka uppnå något annat kommer du antagligen att bli besviken.

Spela
Vi kräver att varje lajvare med oss gör ett ärligt försök att spela sin roll fullt ut och i så stor utsträckning som möjligt. Vi ser helst att rollerna skrivs så de har alla element som gör en roll till en bra roll. Att det är en svartblodsroll betyder inte att den saknar bakgrund, åsikter, egen motivation och övertygelser. Eftersom vi spelar rollen hela tiden är det jätteviktigt med lite djup.
Vi håller oss inlajv så stor del av tiden som vi kan. Det händer att det blir lite viskat offsnack innan läggdags och sånt, men vi går inte off så fort vi är utom synhåll från andra lajvare och vi spelar vidare även kring matlagning och lägersysslor. Folk ska kunna komma invandrande utan förvarning och bemötas av svartblod i ett svartblodsläger.

Svartblod
Den här säger väl sig självt. Det är en hel del jobb med att få till den här typen av spel, utrustning och alltihop, så är det något annat du egentligen vill spela så är det bättre du gör det.

Med den här gruppen.
Se till att ha satt dig in i hur den här gruppen jobbar och fungerar innan du bestämmer dig. Vi vill ha lajvare som tror på vårt koncept och gillar det vi gör. Föredrar du en annan typ av svartblodsgrupper så skapa en egen istället. Vi kan fortfarande vara kompisar.
Om det är någon person du har problem med som är med i gruppen så är det upp till dig att ta beslutet ifall du klarar av att vara vuxen nog att lösa era problem utanför gruppen. Vi ser helst att alla såna konflikter löses innan beslut om att vara med i gruppen tas. Går inte det förväntar vi oss istället att alla inblandade klarar av att behandla varandra som vilken annan gruppmedlem som helst genom hela planerings arbetet och självklart även på lajven. Det inkluderar allt, från att delta på hantverksträffar och planeringsmöten, till att dela med sig av sin kunskap och erfarenheter och att hjälpas åt med gruppbeställningar, utrustningsförmedling och alla andra saker där vi normalt hjälps åt inom gruppen.
Om man känner att man inte klarar av det här så har man i gruppens ögon redan valt att avstå att vara med.

Det är gruppledaren som har tolkningsföreträde när det gäller att bedöma ifall en lajvare lever upp till kraven. Om kraven inte uppfylls så ser vi det som att lajvaren själv valt att inte delta. Normalt blir lajvaren informerad om vad som felar och får en chans på sig att lösa det innan det går så långt. Hela gruppen kan såklart vara med och prata om saken, men ultimat är det den som sitter på gruppledarpositionen för stunden som har sista ordet.
En person som valt att inte uppfylla kraven kan normalt komma tillbaka och be att få vara med igen en annan gång, men då krävs såklart att denne kan visa att den ansträngt sig lite för att uppfylla kraven den här gången. En person som tidigare lämnat gruppen på grund av oförmåga att leva upp till kraven kommer att ha ögonen på sig, så det kan krävas lite extra ansträngning från en sådan lajvares sida.

* Vi har inga uttalade krav på tidigare lajverfarenheter, varken som svartblod eller annat, men det här är ganska tuffa roller och de gånger vi har haft förstagångslajvare med oss har det ofta blivit lite för mycket med en sån här roll på en gång, så ta med det när du funderar på om det här är rätt grupp för dig.
* Vi har inga åldersgränser utöver vad som är satta för arrangemangen vi åker på. Det krävs att man är mogen nog att klara av att ta ansvar för sig själv, som utrustning och allt det andra, men vi kräver ingen viss ålder. Gruppen tenderar att ha ett ganska stort åldersspann.
* Vi kräver inte att du har färdig utrustning för att börja med oss. Vi hjälper dig gärna med att hitta bra sätt att bygga dina grejer på, tipsar om var man kan skaffa olika saker och i mån av tid och ork så håller vi ibland hantverksträffar där du kan låna verktyg, få tillgång till symaskin, ibland verkstad och så vidare.
* Vi har inget krav på att du redan ska behärska urukgijab, men vi förväntar oss att det görs ett ärligt försök att lära sig i alla fall grunderna till första gången man åker med oss och att man gör så gott man kan under lajvet för att faktiskt använda det.
* Även om gruppen gärna hjälper till och avlastar är det varje enskild gruppmedlems ansvar att se till att den dag lajvet kommer så har man kläder att ta på sig, en roll att spela som är anmäld i tid och någonstans att sova. Köpa, byta låna, delegera ut, bygga och dela på är alla bra metoder för att uppnå detta, men det är du som lajvare som står utan ifall något inte funkar. Även om gruppen såklart hjälps åt att kompensera i såna fall, så ligger slutansvaret alltid hos individen.


Är du sugen? Har du frågor?
Skriv en rad!

Lillith
Site Admin
Posts:217
Joined:Sun Apr 09, 2017 3:07 pm

Re: Vi söker folk!

Post by Lillith » Mon May 29, 2017 9:42 pm

Lite mer konkret hur vi jobbar och vad vi pysslar med.

När vi hittar ett lajv vi vill åka på så tipsar vi varandra och snackar ihop oss. Tidigare har detta alltid skett via gruppmail, men nu när vi har forumet så gör vi det här.
Inför varje lajv behövs en gruppledare. Den som tar på sig gruppledarskapet har huvudansvaret för all arrangörskontakt och ser till att alla andra ansvarsområden tas av någon. Gruppledaren tar också en stor roll i att hjälpa till att håla koll på gruppmedlemmarna, påminner, tipsar, knuffar och drar och hjälper till att se till att ingen blir bortglömd eller hamnar utanför. Gruppledaren kan man alltid komma till om man är orolig över något eller undrar något och gruppledaren kan hjälpa till att medla ifall det är strul mellan medlemmar.

Lite beroende på vilka som för tillfället är aktiva i gruppen samt hur det ser ut i våra liv i övrigt så hålls det emellanåt hantverksträffar. Då träffas de som vill och kan och jobbar på utrustning, pluggar språk och sånt. Hittills har det oftast varit jag som dragit i träffarna och då blir det oftast hemma hos mig i Karlshamn, men beroende på var folk i gruppen bor går det såklart att hålla träffar på andra ställen också.
Vi har inget emot att ha medlemmar på distans, bara man är bra på att hålla kommunikationen mellan sig och gruppen igång.
Vi brukar få ihop i alla fall ett möte där alla träffas i verkligheten innan lajvet, detta för att nytt folk inte ska känna sig riktigt helt nya utan ha en aning om vilka resten av gruppen är, men det har inte alltid gått att få till och det har funkat ändå, så det är inget krav att du bor i närheten.

Gruppen har en del gemensamma grejer. Vi har till exempel två vindskydd med sisådär två sovplatser i varje som är tänkte att funka som buffert för lajvare som ännu inte skaffat egna tält. Detta för att man inte ska behöva skaffa allt själv på en gång.
I övrigt är det mesta vi använder under lajven ägt av enskilda gruppmedlemmar, men vi brukar dela med oss och låna saker av varandra ganska fritt. Detta skapar en buffert såväl för nya lajvare som för oss gamlingar och hjälper till att minimera konsekvenserna av saker som inte blivit klara i tid eller som glömts hemma.

Gruppen är tänkt att funka som stöd åt folk som vill komma igång med svartblodsroller, men som kanske inte riktigt vet var man ska börja. Lite om min egen filosofi när det gäller att bygga upp ett startkit vad gäller utrustning finns på huvudsidan:
http://denlatelajvaren.se/teoretiskt/sv ... dskit.html
Vi kan hjälpa till att knuffa på när man kört fast, peka åt rätt håll när man är vilse och dra i bromsen när man är på väg att komma fel.

Vi vänder oss även till erfarna svartblodslajvare som gillar vårt sätt att lajva och vill ha en grupp att åka med.

Vi har många hantverksintresserade i gruppen. Det gör att vi har en ganska fin pool att ösa ur när det gäller tillverkningstips och att få hjälp med att bemästra nya material och tekniker. Vill man inte bygga själv kan det även hända att det finns någon i gruppen som är villig att ta en beställning mot betalning. Det betyder också att om du funderar på att köpa något utifrån kan sannolikt folk i gruppen hjälpa dig att bedöma kvalitén och priset.

Vi anpassar oss efter de behov som finns. Om flera i gruppen till exempel är nya så kan vi köra lite extra språkövningar. Om man kan komma på en hantverksträff kan vi se till att de veteraner som är med tar med lite utrustning som man kan få klämma och känna på för att skapa sig en idé om vad man själv vill ha.

Så, jag känner att jag börjar bli långrandig.
Om något är det minsta oklart, om du är nyfiken på något, om det är något jag har missat eller vad det än är, ställ jättegärna frågor.
Och ni andra som redan är med, om ni ser något som saknas, fyll gärna på i tråden med era egna tankar.

Yagul Shalat
Posts:77
Joined:Sun Apr 16, 2017 10:30 pm

Re: Vi söker folk!

Post by Yagul Shalat » Tue May 30, 2017 8:54 pm

Jag tycker att du fått med allt väsentligt. Hoppas att ni som hittat hit nu är intresserade av att bli en del av gemenskapen! :)

Post Reply