För föräldrar!


Så, ditt barn kommer hem en dag och börjar berätta om den här häftiga hobbyn som kallas lajv och tigger och ber om att få åka på ett. Eller kommer hem och har blivit erbjuden att hänga på kompisen på ett lajv. Men vad innebär det i verkligheten?
Här tänkte jag ta upp ett par grejer som kan vara bra att tänka på och som kan ge ett hum om vad du som förälder har att vänta dig.
Texten vänder sig framförallt till dig som inte lajvar själv, men även erfarna lajvare som inte är vana att ha barn med sig kan nog hitta ett och annat läsvärt.
Har du ingen aning om vad ett lajv är för något, eller funderar över några av termerna finns en kortfattad förklaring här.

Arrangörerna.

Arrangörerna (kallas kort för arr.) är dom som sätter ihop och drar i själva lajvet. Det är dom som skriver lajvvärlden, bestämmer vilka regler som gäller och det är dom som ser till att allt praktiskt funkar med lajvområde och såna saker. Men arrangörerna har fler funktioner än så.
För nybörjaren, för den orolige föräldern, för en lajvare som är ny för en viss kampanj eller ett visst lajvområde, så är arrangören den man vänder sig till när man har en fråga man inte kan hitta svar på på egen hand.
Arrangörerna kan ofta hjälpa till att se till att nybörjare kommer med i bra grupper om man inte har någon att åka med. Dessutom hjälper dom oftast gärna till att peka folk i rätt riktning när dom behöver hjälp med utrustning och annat praktiskt.
Ibland anordnar arrangörerna transport mellan närliggande tåg- och busstationer och området mot bensinpengar och hjälper till över lag med lite av varje.
Arr. är kort och gott något en slags hybrid mellan en allsmäktig gud som bestämmer hur allt ska vara och en liten behändig hustomte som hjälper till med lite av varje.
Kontaktinformation bör finnas på lajvets hemsida.

Tips för att underlätta kontakt med arr. (det här gäller inte bara föräldrar utan för alla):
Gör din läxa, kontakta inte arr. för minsta lilla utan spara det tills du verkligen inte kan hitta svaren på egen hand och det verkligen behövs. Har man många frågor kan mail vara bra alternativ, för även om man kan få vänta ett par dar på svar så är chansen att få svar på allt god. Telefon är lämpligare för snabba småfrågor.
Ta det viktiga i god tid innan lajvet. Ju närmre lajvet det blir, desto mer kommer arr. ha att göra och därmed mindre tid att lägga på just dig.
Finns det många arrangörer, så försök läsa dig till vilka som har det ansvarsområdet som är mest relevant för din fråga. Det går mycket fortare att få svar och du slipper slussas runt mellan olika personer.
Respektera arrangörernas privatliv. Majoriteten gör det här som hobby och många har ett heltidsjobb, skola eller familj att ta hand om. Så behandla dom som människor, ge dom tid att svara på mail, fråga igen ifall du misstänker dom glömt det och erbjud dig att ringa tillbaka en annan dag om du råkar ringa när dom inte har tid med dig. Och kom ihåg, dom allra allra flesta får inte betalt för det jobbet dom lägger ner, utan gör det helt på frivillig basis.

Säkerheten.

En viktig grej är såklart att veta att ens lilla barn är tryggt där ute i skogen. Dom allra flesta lajv har ganska hårda säkerhetsregler och har tänkt på det mesta som kan gå fel.

Stoppordet:
Dom flesta lajv använder ett såkallat "stoppord" som kan användas för att bryta lajvet. Ordet som används oftast är HOLD. Om man säger det så bryts allt spel tills man löst situationen och ordet får alltså bara användas vid riktiga nödlägen, som om någon blivit skadad eller så. Ordet kan användas av vem som helst på lajvet.
Utöver det finns ibland en lightversion av stoppordet som betyder "hit men inte längre" som kan användas av lajvare som känner att en situation börjar bli för laddad för att dom ska vara bekväma med den. Det ordet varierar och kan vara olika från lajv till lajv och många lajv använder det inte alls. Istället uppmuntras en lajvare som finner sig i en situation dom inte hanterar så bra att helt enkelt gå undan och hålla sig ur vägen tills situationen är över.

Eld:
Alla lajv har regler för hur och var man får elda på lajvområdet och oavsett så gäller allemansrätten och Sveriges lag. Elda får man bara göra om man har vatten att släcka med, eldvakt hela tiden och så vidare.

Vapensäkerhet:
Det finns många olika vapensystem och stridssystem på lajv. Det allra vanligaste är att man använder sig av så kallade "boffervapen". Ett boffervapen är ett mjukt vapen som är byggt för att man inte ska kunna skada sig på det. Den vanligaste konstruktionen består av en kolfiberstav eller liknande som stomme, ett tjockt hölje av seg skumplast och ytbehandling av latex. Namnet har de fått från det karakteristiska BOFF!-ljudet som hörs man man träffar något med ett boffervapen.
Vapnen kontrolleras alltid innan lajvet börjar och vapen som bedöms som osäkra konfiskeras ofta av arrangörerna tills lajvet är över.
Boffervapen är ett väldigt flexibelt system spelmässigt, för det tillåter att även obeväpnade och yngre personer kan bli anfallna och "skadade".
Eftersom det är ett såpass säkert system sätts ibland åldersgränserna för vapenbärande roller rätt lågt på lajv med boffervapen. Boffervapen är bra mycket säkrare än dom flesta leksaksvapen man hittar i leksaksaffärerna. Dom är tillverkade för att tåla en hel del stryk, men det gör dom också ganska dyra.

Vissa lajv tillåter så kallade "blankvapen", alltså trubbiga ("bluntade") stålvapen. På såna lajv fungerar eventuella strider helt annorlunda och en obeväpnad roll som inte är med på det kan aldrig bli anfallen. Dom få strider som faktiskt blir av är ofta uppgjorda i förväg, antingen helt eller delvis.
Dessutom är det vanligt att beväpnade roller då bara får spelas av folk som i verkliga livet har tränat blankvapenstrid.
För alla lajv brukar det finnas regler och rekommendationer som säger att man inte får slåss när det är mörkt, på farlig terräng etc. Såna regler kan skilja från lajv till lajv och beror mycket på hur målgruppen ser ut, hur lajvområdet ser ut och så vidare.
Hur som helst så brukar man vara väldigt noga med att striderna på lajv inte ska resultera i verkliga skador. Man är ju kompisar i samma hobby och man vill vara rädda om varandra.

Om olyckan är framme:
Självklart händer det ändå att folk skadar sig eller blir sjuka på riktigt även under pågående lajv. I såna lägen kontaktar man helt enkelt en av arrangörerna som har tillgång till telefon och normalt finns en nödbil i närheten som kan användas för att snabbt köra in folk till sjukhus om det skulle behövas. Dessutom är det vanligt för större lajv att man i förväg informerar räddningstjänsten om att det pågår ett lajv i området så att dom vet var det är och den enskilde lajvaren i händelse av en allvarlig olycka inte behöver försöka beskriva vägen.
Det är dessutom vanligt att man ber om kontaktinfo till en nära anhörig redan i anmälan till lajvet, så att arr. har ett nummer att ringa om något skulle hända.
Lider man av en allvarlig allergi, diabetes eller något annat sånt är det bra att informera både arr. och gruppen man åker med om det, för säkerhets skull.

Åldersgränser.

Dom flesta lajv har ett antal åldersgränser och det kan vara bra att kolla upp dom innan man låter barnet bli allt för suget på ett visst lajv eller en viss roll. Det vanligaste är att alla åldrar är välkomna, men att man kräver att barn och ungdomar under en viss ålder måste han en vuxen fadder som tar ansvar för dom och deras utrustning både innan och under lajvet. Det brukar också finnas åldergränser för beväpnade roller och ibland för andra krävande roller, som sminkroller.
Åldergränserna varierar, men det är vanligt att dom ligger runt 15-16 år, både för när man anses gammal nog att ta ansvar för dig själv och för när man anses klara av en vapenbärande roll.
På lajv med specialinriktningar, som renodlade skräcklajv eller lajv som använder airsoftvapen kan det vara högre gränser. Ibland är det artonårsgräns för att över huvud taget få delta. Så det kan vara bra att kolla upp åldergränserna innan man tar ställning till ifall lajvet ifråga är lämpligt för barnet i fråga.

Någon att åka med.

Det bästa för små barn är att åka med en förälder. Oftast så är riktigt små barn bara med när föräldrarna redan lajvar och tar med barnen i sin hobby, snarare än tvärt om. Större barn kan ibland åka med speciella barngrupper, men det är vanligare (och jag tycker det är bättre) om man åker med föräldrar, vänner till familjen, ett äldre syskon eller så. Det är viktigt att barnet har någon på plats som har tid och ork att ge dom den uppmärksamheten ett barn behöver. Man ska vara medveten om att ett barn tar en hel del av lajvtiden från den som har ansvaret för det.
Har man ingen att åka med så kan man snacka med arrangörerna. Gör man det i god tid och har lite tur kan det hända att arr. har koll på någon bra, stabil grupp som ska komma på lajvet och som kan tänka sig ta med ett barn till i gruppen.
Lite äldre barn och ungdomar kan åka med en äldre kompis, bara denne har en del lajverfarenhet sedan tidigare och är gammal nog.
Ännu ett sätt är att fråga på lajvets forum efter folk som kan tänka sig att agera fadder.


Utrustningen:

Så, vad behöver då ett barn ha med sig för utrustning till lajvet?

Kläder:
Först och främst behöver varje lajvare kläder som passar till rollen man ska spela och som passar i kampanjen lajvet utspelar sig i. Är lajvet historiskt inspirerat betyder det att kläderna också måste vara det. Exakt hur klädreglerna ser ut varierar från lajv till lajv, så är man osäker kan man alltid kontakta arrangörerna och fråga. Det är alltid arrangörernas ord som väger tyngst vad gäller vad som passar på deras lajv, oavsett vad som godkänts på andra lajv.
På den här sidan samlar jag lite olika sömnadsbeskrivningar och info om olika kläder och tillbehör och tillverkning därav, men som sagt det är arrangörens vision som styr i slutändan.
Eftersom dom vanligaste lajven i sverige är medeltidsinspirerade fantasylajv, eller lajv inspirerade av vikingatid är enkla, tidiga, medeltidskläder oftast ett säkert kort. Väljer man enkla och ganska löst sittande plagg har man goda marginaler, dom funkar till många olika roller och ger dessutom lite att växa i. Man kan köpa kläder färdiga från webbaserade butiker, handla plagg på medeltidsmarknader, få uppsytt av lokala sömmerskor eller köpa nytt och begagnat från andra lajvare via lajvforum och liknande. Men dom flesta tillverkar faktiskt mycket av sin utrustning själva och ser det som en stor del av hobbyn.
Ett bra knep, för att det inte ska bli för överväldigande till första gången man ska iväg, är att försöka hitta någon man kan låna grejer av. Lajvare brukar vara snälla och hjälpsamma och vi gillar att se nytt folk komma in i hobbyn, så vi brukar inte vara omöjliga.

Mat:
Att ha tillräckligt med mat med sig och att se till att få i sig den är varje lajvares eget ansvar, egentligen. För ett barn kan det såklart vara svårt att planera och sköta mat själv, så det är bra om det finns någon på lajvet som kan hjälpa till med sånt. En vanlig metod är att man åker med en större grupp som lagar gemensam mat. Då brukar man ha en matansvarig som sköter inköp och ser till att maten blir lagad, men alla får såklart hjälpa till med matlagning och disk och dela på matkostnaden.
På vissa lajv finns det fungerade värdshus som serverar enkel mat till en billig peng, men det är dumt att förlita sig helt på värdshusmaten, eftersom den kan ta slut, bli fördröjd på grund av inlajvhändelser och en massa sånt. Så se till att barnet har mat med sig så det klarar sig.
Bröd, äpplen, nötter, ost och torkad frukt är bra mellanmålsmat man kan gå och knapra på när man blir småsugen under dagen och det håller blodsockret uppe. Man förbränner ofta mycket mer än vanligt när man springer runt utomhus dag efter dag, jämfört med hemma. Är det kallt får man tänka på att kroppen bränner en massa energi på att hålla värmen också, så lite extra fett och socker skadar inte.
Tänk på att maten, matförpackningar och hela tillredningen ska kunna skötas inlajv utan att störa någons lajvkänsla. Om lajvet använder offmärken eller har tältfrid kan man gömma undan moderna förpackningar, men det bästa är att försöka packa så mycket som möjligt så lajvigt som möjligt. Gör maten till en del av lajvupplevelsen.

Vatten:
Vattenförvaring är också bra att ha ägnat i alla fall en tanke. Dom flesta lajvområden har antingen egen brunn eller har löst vattenförsörjningen för lajvarna på ett eller annat sätt, men man måste fortfarande ha något att förvara vattnet i, så man slipper springa till brunnen varje gång man är törstig. En vanlig glasflaska (utan etiketter och uppenbara moderna märkningar)  med kork funkar bra till dom flesta roller. Bor man långt från brunnen kan man använda damejeanner eller andra diskreta större behållare. En modern vattendunk gömd i offmärkt behållare kan vara ett alternativ på vissa lajv, men den kan man givetvis inte fylla under pågående lajv, utan den får man fylla innan lajvet börjar och sen se till att hålla utom synhåll.

Sovplats och sängkläder:
Alla lajvare behöver såklart någonstans att sova. Lämplig sovplats bestäms till stor del av rollen. Många lajv har ett permanent lajvområde med en riktig by uppbyggd. Det brukar inte vara omöjligt att få sovplats i något av husen om man bara är ute i god tid. Tältläger är ett vanligt alternativ, antingen i anslutning till byn eller ute i skogen. För en nybörjare kan det vara svårt att skaffa ett lajvigt tält eller bygga ett vindskydd, så även i det här fallet kan det vara lämpligt att åka med erfarna lajvare som kan hjälpa till att lösa sånt.
Sängkläderna bör allra minst se lajviga ut från utsidan. Det finns lajv som tillåter att man tar med en modern sovsäck, bara man gömmer den. Likadant kan ett modernt liggunderlag insytt i en gammal filt funka bra för att isolera från markkylan. Annars är yllefiltar alltid en bra lösning, ju fler desto bättre, typ. Har man tur och kan hitta yllefiltar från militärt överskott så får man bra filtar för en billig peng. Annars kan man hålla ögonen på Jysk och andra såna butiker, emellanåt dyker det faktiskt upp riktiga yllefiltar där till hyggliga priser.

Övrigt:
Vissa roller kräver utrustning utöver det vanliga. Sminkroller, som alver och svartblod till exempel, kräver smink, latexlösdelar och såna saker. Det är kanske inte alltid läge att börja med sånt allra första gången man ska iväg, men om man gör det så se till att även ha sånt i ordning i god tid. Se till att barnet vet hur sminket ska användas, hur det fixeras, vad det krävs för avsminkning etc.
Vissa roller kan behöva extra utrustning för att utöva sin rolls yrke inlajv. Det kan vara skrivarens fjäderpennor och bläck, det kan vara hantverkarens verktyg, musikantens musikinstrument eller vetenskapsmannens anteckningsbok. Såna här prylar ger nästan alltid en bonus till lajvupplevelsen, men för att dom ska göra det behöver dom också vara lajviga och barnet behöver veta hur det ska hantera och ta hand om grejerna.

Skjutsa, hämta och tiderna för lajvet.

Ett lajv består av tre faser.
Incheck: När man kommer till området måste man checka in. Exakt hur det går till varierar, men poängen är att man talar om för arr att man har anlänt och i samband med det brukar man få lajvpengar och ev. intrigföremål och annat sånt. Ofta viger man en hel dag till incheck så folk har gott om tid att resa läger, säga hej till sina kompisar och snacka ihop sig. Under inchecken kan man ha mobiltelefonen igång precis som vanligt och föräldrar som skjutsat kan vara kvar och se till att barnet kommer i ordning. Man brukar ha en obligatorisk samling för alla som ska vara med på lajvet där man går igenom säkerhetsregler i korthet och annat sånt som folk bara måste ha koll på. Ofta sker samlingen på inchecksdagens kväll och lajvet börjar när man vaknar på morgonen efter. Ibland drar man igång lajvet på eftermiddagen eller kvällen, direkt efter samlingen istället.
Själva lajvet: Under själva lajvet är det meningen att alla ska vara inlajv så mycket som möjligt. Det är därför svårt för ett barn att smyga undan och ringa en orolig morsa bara för att säga att man är ok eller något sånt. Det är bättre att komma överens om att barnet ringer om något går fel och på så vis slippa en massa onödigt bök och oro ifall barnet skulle glömma bort att ringa. Man har ju inga klockor till hands under lajvet, så det är inte alltid man har koll på hur tiden går. Under lajvet brukar det dessutom vara omöjligt att komma in med bil på området.
Utcheck: När lajvet är över packar man ihop sitt läger och checkar ut. Man talar helt enkelt om för arr. att man är redo att åka hem. Delvis är det en säkerhetsgrej, så att arr. vet att ingen är vilse i skogen eller något sånt. Samtidigt passar man på att lämna tillbaka lajvpengar och ev. intrigföremål och slutligen kollar en arrangör att man städat sin lägerplats ordentligt. Sen är man fri att åka hem.
Under hela utchecken kan man också ha mobiltelefoner igång, det är bara under pågående lajv man inte kan ha det.

Man måste alltså planera så man har tid nog att resa läger, klä om och få undan allt offigt innan lajvet börjar.
När det är lämpligt att lämna av på området och när det är läge att hämta igen bör du kunna hitta info om på lajvets hemsida. Går det av någon anledning inte kan du alltid kontakta arr. och fråga.

Hemma igen.

Så, vad kan man då vänta sig när barnet kommer hem igen?
Lajv är en ganska intensiv hobby. Dessutom är det vanligt att det blir lite si och så med mat och sömn och dessutom är det för många unga lajvare första gången man är iväg utan en förälder eller ledare/lärare som håller koll på en hela tiden. Dessutom har dom flesta lajv inte fasta mattider, inget schema med planerade aktiviteter eller något sånt, så barnen måste klara av att aktivera sig själva.
För att komplicera det hela lite ytterligare så kan man på ett lajv få uppleva saker som man aldrig hade kunnat uppleva i verkligheten. Barn är duktiga på att hoppa in och ut ur roller och vana vid att låtsas, så på många sätt har yngre lajvare det lättare än vuxna. Men ett barn har mindre livserfarenheter totalt sett och lajv kan bli väldigt intensiva.
Bli alltså inte förvånad om barnet kommer hem trött och hungrig, smutsig och full av nya intryck.
Dom goda nyheterna är att man lyckas inte skada kroppen något att tala om bara för att man slarvar med mat och sömn ett par dar nån gång ibland. Så försöka att hålla oron för sånt på en måttlig nivå. En rejäl middag och en god natts sömn, så är man i ordning igen.
Beroende på ålder är det dessutom rätt vanligt att barn mognar en rejäl bit i samband med att dom börjar lajva.

Eftersom lajvhobbyn handlar mycket om att ta ansvar för sig själv och sin egen bit av hobbyn (och genom det skapa något stort tillsammans med andra lajvare) kan det vara läge att se till att det ansvaret följer med hem också. Uppmuntra barnet att själv se till att det som behöver det blir tvättat och diskat och undanställt ordentligt, i väntan på nästa äventyr. Även rätt små barn kan ofta ta till sig lite av vad det innebär att ta ansvar för sina grejer om dom får vara med och packa upp, även om dom är för små att göra det helt själva.