Att planera utrustningen till en svartblodsroll.

Av alla roller man kan ge sig på är sminkroller bland dom tuffaste. Det finns ofta höga förväntningar på svartbloden från andra lajvare. Det är dyrt, jobbigt, obekvämt och otacksamt att spela svartblod, men ack så roligt. Det blotta faktum att några av oss faktiskt ger sig på det gång efter gång, trots att det är så dyrt, jobbigt, obekvämt och otacksamt talar sitt tydliga språk. Det är faktiskt värt det.

En svartblodsutrustning är rätt omfattande och det finns mycket som kan gå fel. Därför tänkte jag dela med mig lite av mina erfarenheter, både självupplevda och sånt jag sett andra kämpa med. Du behöver nämligen inte göra om alla nybörjarmissarna själv.
Det här är alltså den teoretiska aspekten av det hela. Att läsa det här kommer inte göra jobbet åt dig, men det kan hjälpa dig att veta var du ska lägga krutet.

Personligen föredrar jag att bo inlajv även med sminkroller i den mån det över huvudtaget går, så jag passar på att ta med lite tips om sånt också. Det mesta av texten utgår ifrån att du kommer bo inlajv.

Det viktigaste först!

Smink:
Som vanligt är det bra att börja från början. Rent utseendemässigt så är den absolut största och mest avgörande skillnaden mellan ett svartblod och en människoroll hudfärgen. Utan bra smink kommer du inte bli ett snyggt svartblod. Så är det bara.
Det finns massor av olika sminktyper där ute, med olika för och nackdelar. Det som flest lajvare använder är fettbaserat smink. Min personliga favorit är ett kamoflagesmink från Grimas, som är helt otroligt vad gäller både att täcka bra och att sitta på plats. Det vanliga fetsminket från samma märke är inte så dumt det heller. Det finns andra märken också, men jag har inte stenkoll på vilka av dom som är bra. Vill du ha ett säkert kort, kör på Grimas. Vill du ha ett bra billigare alternativ, kolla runt på olika lajvforum och se vad som sägs.
Ett fettbaserat smink är helt enkelt en fettbas med pigment och någon typ av fyllnad i. Ofta består fyllnaden av talk. Mängden pigment, typen av fett etc. påverkar sminkets kvalité och egenskaper. Ett smink med hög pigmenthalt täcker bra, ett med mycket fyllnad sitter bra och ett med hög andel fett är mjuk och lätt att sminka på, men kletar också av sig lätt.
För att ett fettbaserat smink ska sitta på bra brukar man dessutom fixera det med talk. Talket binder det överflödiga fettet i sminket och gör det mindre kletigt.
Man bara häller på generöst med talk på den sminkade ytan och klappar in så mycket det går i sminket. Sminkfärgen kan bli en aning mattare och blekare av talket, men sitter rejält mycket bättre.
Fettbaserat smink tas bort genom att lösa upp fettet. För sorter som inte sitter jättebra kan tvål räcka. För dom lite tuffare sminksorterna finns det särskilda rengöringskrämer som i sig består av en massa fett (man kan faktiskt lösa fettbaserat smink med vanlig matolja om man är ute efter ett budgetalternativ) som liksom "spär ut" sminket. Man smörjer in dom sminkade områdena med krämen och masserar in den i sminket så det löses upp. Sen tvättar man bort både rengöringskrämen och sminket med tvål och vatten. Har man ont om vatten (kan bli så när man sminkar av i ett tält ute i skogen) så kan man lösa sminket men generöst med rengöringskräm och sen torka bort det värsta med hushållspapper. Då blir det bara det sista kvar att tvätta bort. I nödfall klarar man det sista med avsminkningsservetter eller andra våtservetter.

Det finns även vattenbaserade sminksorter. Dom ser ofta bra ut när man precis ha sminkat på, men rinner lätt om det är fuktigt i luften, om man svettas eller om det börjar regna. Dom är alltså toppen till maskerader, foto och liknande, men inget bra alternativ på dom flesta lajv.
Det smink som säljs i leksaksaffärerna är normalt inget bra alternativ. Likadant med vanliga clownkritor och liknande. Dom brukar vara billiga, men dom är inte avsedda att användas dygnet runt dag efter dag, så som man gör på ett lajv.

Testa ditt smink hemma före lajvet. Både att sminka på, fixera, känna lite på hur bra det håller och sminka av. Då slipper du obehagliga överraskningar ute i skogen sen. Se också till att du har tillräckligt mycket smink. Om det visar sig att ditt smink sitter dåligt, ta med extra så du har så de räcker till att bättra på ofta.
Smink och avsminkning:

Kläder:
Utöver sminket behöver du kläder som täcker all hud som du inte vill sminka. Bra smink är dyrt och även det bästa smink kan skavas bort och se halvdant ut, så relativt heltäckande kläder är oftast en bra idé.
Personligen tycker jag svartblodens kläder bör spegla modet i kampanjen. Om kampanjen är inspirerad av en viss tidsperiod bör svartblodens kläder också vara det. Och hellre titta på en för tidig historisk period än en för sen, tycker jag. Det är bara logiskt att svartbloden, som kanske inte prioriterar sånt så som människorna gör det, ligger lite efter i modet. Ett par vikingatida byxor och en knälång kjortel i lämpliga dova, mörka färger är utmärkta basplagg för ett svartblod. Tunt ylle är oftast ett bra val till kläder. Utöver det kan man välja att ha lajviga underplagg i linne, för funktionens skull. Linne underst med ylle över är en bra kombination i dom flesta väder. Medeltidingarna visste vad dom gjorde.
Gör ett sprund i halsringningen på din kjortel, så att du kan öppna det ordentligt om du behöver ta av eller på den när du har smink och lösdelar. Se till att sprundet kan knäppas ordentligt så det inte glipar. En rad knappar är till exempel ett utmärkt alternativ. Knapparna kan dessutom utgöra dekoration och tillför lite svartblodighet till plagget. Grova träknappar, eller polerade hornspetsknappar? Vad skulle din roll vilja ha?
Om tidsperioden lajvet inspireras av gör knappar olämpliga kan man knäppa sprundet med en lämplig brosch istället.
Diskreta medeltidsskor funkar bra till svartblod också. På lajv som tillåter moderna skor kan man använda det, såklart, men jag tycker man i alla fall ska ha tänkt tanken att använda riktiga skor. Särskilt för oss som gillar att faktiskt spela svartblod som aktiva roller och inte bara agera skräckmoment och statister åt resten av lajvet.

Roll:
Det är också viktigt att skriva sig en bra och spelbar roll. Även om förväntningarna på utförliga bakgrundshistorier och sånt brukar vara lägre från arrangörernas håll för svartblodsroller, jämfört med människoroller, ska man fortfarande ha en roll man själv klarar av att spela och kan ha roligt med. Ett bra svartiskt namn, några huvudsakliga personlighetsdrag, någon form av ambition eller mål (kortsiktigt är helt ok, bara man har något) och lite allmänt vad man har för åsikter om människor och andra raser som kan dyka upp på lajvet är en bra början.

Läger:
Planera ditt boende. Om du ska bo inlajv så se till att ha lajvigt tält eller bygg ett lajvigt vindskydd. Om du bor i vindskydd så tänk på att bygga det så det går att stänga till. Du kommer behöva bättra sminket under lajvet och det måste ju göras utom synhåll. Kom ihåg att du aldrig vet i förväg när det kommer folk till lägret och det är populärt att smyga och spionera på svartblodsläger. Det är inte säkert att du ser alla som kan se dig. Är man med i en grupp kan det vara en idé att sätta någon på vakt utanför som kan hindra att någon stackars oskyldig medlajvare råkar promenera rätt in tältet medan du sitter med offiga sminkprylar framme. Planera packningen av sminket så att du lätt kan plocka fram och undan det, helst utan uppenbart plastprassel i onödan och sådär. Tänk efter i förväg, helt enkelt. Idealiskt ska ingen behöva se att du är en sminkad människa och inget riktigt svartblod. I den mån det går så gäller det även gruppmedlemmar. Inget är så dödande för bra svartblodslägerlajvande som när någon tycker att man är automatiskt är off så fort ingen utomstående är uppenbart i närheten. Lajva med resten av gruppen när ingen annan är där, så får alla ett roligare lajv och ni gör er mindre beroende av bra intriger.

Mat:
Med maten är ungefär samma problem som med sminket när man bor inlajv. Särskilt om man använder tänder. Så planera för det också. Jag brukar köra med nyponsoppa och liknande (se till att köpa återförslutningsbara förpackningar) gömda i en offmärkt påse som lunch och mellamålsmat att leva på under dom aktivaste timmarna på lajvdagen. Man kan lätt säga till någon i gruppen, på svartiska om man vill, att man ska äta lite och be dom vakta tältet medan man gör det, utan att dom behöver se eller höra något offigt för det. Man slinker i i tältet, stänger det efter sig, häller i sig så mycket soppa man orkar på kort tid (det kan man få i sig med tänderna i och det förstör inte en bra sminkning speciellt mycket), på med locket igen, ner med förpackningen i den offmärkta påsen, stäng påsen noga, har du tid så ta en snabbkoll i spegeln och kolla att sminket fortfarande ser bra ut, undan med spegeln, så är du klar att skutta ut och fortsätta lajva. Den enda som fått sin lajvstämning störd är du själv. Sköt det snyggt och smidigt så kan du till och med göra det med besök i lägret utan att någon anar något. Man kan också tappa över nypon- och blåbärssoppa på lajviga glasflaskor, men tänk på att det inte håller sig så länge när förpackningen är bruten, särskilt inte i sommarvärme.

Gör det hela mer svartblodigt.

När du har dom absolut viktigaste sakerna på plats är det dags att titta på fler sätt att ta bort mer av det mänskliga och lägga till det svartblodiga.

Mer smink, masker och tänder:
Vad gäller masker och sånt finns det många knep. Lösdelar är en vanlig metod, till exempel.
Dom flesta menar att svartblod bör ha spetsiga öron (jag håller med) eftersom orcherna, som ju är sinnesbilden av ett typiskt svartblod, enligt Tolkien härstammade från alver. Vättar brukar dessutom ha väldigt långa spetsiga öron som en del av sin "grej". Öron är alltså bland det första man bör skaffa, om du frågar mig.
Det finns olika typer, dels lösa toppar som man limmar på sitt eget öra och dels hela öron man limmar över hela sitt egna öra. Topparna ser oftast snygga ut och dom begränsar inte ens hörsel något att tala om. Dessutom är det rätt lätt att få limfogen att sitta bra eftersom huden uppe på örat varken rör sig eller svettas speciellt mycket. Dom hela öronen ger å andra sidan en helt annan frihet vad gäller designen. Man kan komma mycket längre ifrån formen på det mänskliga örat och man kan också göra mycket större öron, än man kan när man bara använder toppar. Men å andra sidan är dom svårare att få att sitta på plats och dessutom begränsar dom hörseln en aning.
Vad gäller övriga lösdelar finns det också många alternativ. Man kan använda bara en näsa, en halvmask som täcker övre halvan av ansiktet, separata delar för näsa-panna-haka och så vidare. Det är dels en smaksak, dels en fråga om hur höga krav man har på att det ska sitta ordentligt och dels en fråga om vad man spelar för roll.
Ett litet varningens ord gällande hakor, dock. Det är svårt att få en haka att sitta bra ett helt lajv. Huden rör sig och töjer sig rätt mycket där när man äter och pratar och dessutom svettas man en del och det kan få limmet att släppa. Personligen undviker jag att använda en haka av den anledningen.
Ett annat alternativ är helmasker som täcker hela huvudet, som en huva. Dom ser oftast bra ut, särskilt på håll och dom kräver ganska lite sminkande och limmande och sånt. Men på nära håll ser dom ofta lite stela ut. Även när dom sitter såpass bra och är såpass smidiga att dom rör sig när bäraren talar, så ser dom oftast uppenbart maskiga ut. Dessutom är helmasker väldigt svettiga att ha på sig och mer än en lajvare har gett upp ett par timmar in på lajvet och skippat masken eller bytt roll. Om du väljer att köra med helmask, testa att bära den längre stunder hemma först så du är helt säker på att det funkar för dig.
Det finns även varianter av helmasker som till exempel saknar haka, så att bärarens haka sticker ut. En sån mask som sitter bra och är bra påsminkad blir mycket mer levande än en vanlig helmask och kan se rätt bra ut även på nära håll.
Som bonus täcker helmaskerna dessutom hela bakhuvudet, så man behöver inte klura ut vad man ska göra med sitt hår.
Tips: Stoppa bomullsvadd i maskens eller lösdelarnas håligheter. Det absorberar svett och kondens och gör att masken blir bekvämare att bära och limfogarna håller bättre. Lite beroende på hur masken sitter kan man oftast hitta på sätt att byta bomullen under lajvet utan att behöva ta loss masken eller lösdelarna helt. Det gör MYCKET för komforten och för hur huden mår.

Ett annat område man helt klart bör överväga är löständer. Själv använder jag tänder från Dental Distortions och jag tycker dom funkar bra. Det är kanske lite väl mycket pengar att lägga om man ska på sitt första svartblodslajv, men ha det i åtanke i alla fall. Det begränsar visserligen möjligheterna att äta inlajv, men det gör massor för att ta bort ännu ett mänskligt drag från ansiktet. Särskilt när man inte använder någon haka eller över huvud taget sparsamt med lösdelar så kan tänderna bokstavligt talat rädda en från att bara se ut som en sminkad människa.

Färgade linser är ytterligare en sån där sak. Det kostar såklart en peng och är lite bökigt att använda, men det gör massor för att ta bort den mänskliga. Så även om det inte är för alla så är det värt att veta att alternativet finns.
Man får ta ställning själv utefter sina och sin rolls behov, helt enkelt.
Diverse lösdelar (från vänster): Örontoppar till en vätte. Näsa + panna till en vätte. Halvmask till en orch. Alla dom här är gjorda i svart latex, men dels är dom intalkade för förvaring och dels gör kamerablixten sitt, därför ser dom ljusgrå ut.
Tänder från Dental Distortions.
 

Nästa område man kan göra mycket med är kläder:
Över lag ser svartblod oftast bättre ut ju mer det "händer" i kläderna. Försök variera material och färger och undvik för stora enfärgade obrutna ytor. Det är omöjligt att ge några exakta steg för steg tips om sånt här, men håll hela tiden ögonen öppna efter lämpliga material och lägg till lite i taget efter hand.
En klassisk variant är att göra sina kläder av hopsydda restbitar från andra projekt. Det kan såklart vara svårt när man är helt ny och inte har så många gamla projekt bakom sig, men om du tänker tanken redan nu kommer du se annorlunda på dina restbitar framöver och det vinner du på i längden.
Det här är en av anledningarna till att aldrig fuska för mycket med materialen. Håller du dig alltid till relativt rena ylletyger till dina överplagg kommer du kunna sy ihop dom med varandra och få ett plagg som beter sig konsekvent, går att tvätta etc. Såna här projekt är också ett bra sätt att återanvända material från urvuxna eller utslitna gamla lajvplagg, återigen så länge materialet är lajvigt. Fuska med designen om du vill, men inte med materialen.
Sy gärna med stora synliga kaststygn och välj en bra lintråd eller ett tunt ullgarn, som du inte behöver skämmas över. Välj en tråd som är ljusare än tygerna, så syns sömmarna tydligt. Det här är ett jättebra sätt att få något att "hända" i plagget. Även om du inte har tygrester nog till att sy ett helt plagg såhär på kan du till ett svartblod absolut välja att göra till exempel bara ena ärmen såhär, eller ena byxbenet. Har du rustning du kommer bära över kläderna, så prioritera ställen som inte döljs av rustningen.
Benlindor är också ett trevligt sätt att ge lite liv till enfärgade byxor.
Ett annat klassiskt knep är att sy fast tyg-, eller läderslamsor på ett bastyg, så att det hänger och dinglar i en trasslig massa. Antingen på ett färdigt plagg eller på en väska eller ett höftskynke, eller bara på ett tyg för att ha till något senare. Det är ett bra sätt att bygga upp volym och utmärkt till plagg man vill ska göra att man ser större ut. En orch skulle till exempel kunna sy fast en massa löst skröffs på oket till en kraghätta för att ge en illusion av mer axlar.
Det brukar dock se bäst ut om man tar i ordentligt, så undvik att bara sätta en ensam tygremsa här och där. Det tar rätt långt tid att göra, så ge dig bara på det om du har gott om tid kvar till lajvet. Tänk också på att tyget du använder som bas med all sannolikhet kommer synas emellan det du syr fast. Dessutom blir den här typen av dekor fort tung. Så välj ett stadigt tyg som är lajvigt i sig. Motstå frestelsen att börja sy på skinnlappar på en gammal t-shirt eller ett par blåjeans i ett försök att göra dom lavjiga. Lajvkläder bör vara lajviga rakt igenom av många anledningar.
Skinnplagg är också ett trevligt alternativ. Det är visserligen oftast dyrt, men kan vara ett snyggt och svalt alternativ till yllet. När jag spelar svartblod på sommarlajv och det helt enkelt är för varmt för mina "riktiga" grejer brukar min nödlösning vara en löst sittande kjortel i tunt brunt älgskinn över en svart linnesärk.
Utöver det kan man alltid lägga till lösa detaljer, som bälten, väskor, amuletter och så vidare. Det finns inga direkta gränser för hur mycket man kan dra på sig. Ju mer det finns att titta på desto mindre är risken att någon du möter lägger märke till att din mask börjat släppa i kanten eller att sminket har skavts bort någonstans.
Exempel på svartblodskläder (från vänster): Kjortel i tunt älgskinn, med en enkel svart linnekjortel under. Byxor täckta av påsydda läderflärpar. Fram- och baksida av den svartblodskjotel jag använder mest just nu.
 

Och så har vi rustningarna:
Rustningar på svartblod är ett kapitel för sig. Personligen har jag lite svårt för plåtharnesk a la 1450 på ett svartblod i en kampanj inspirerad av vikingatid eller tidig medeltid. Det känns inte logiskt att svartbloden skulle ligga långt före människorna i utvecklingen, ens på ett sånt plan. Då ser jag hellre fantasyrustningar byggda av såna material som svartbloden kan tänkas ha till hands.
Känner du att du av någon anledning måste använda plåt för att vara lycklig, så begränsa det till mindre rustningsdelar och hjälm.
Ringbrynja är ett trevligt material man kan göra mycket med. Det tar lite tid att bygga och kostar en slant att köpa ringarna, men i gengäld kan den byggas om och repareras i oändlighet och man kan välja att patinera den på många olika sätt. Det finns fjäderstålsringar att köpa i alla möjliga storlekar och med olika ytfinish. Men i dag finns det även ringar förberedda för att nitas att köpa, tillsammans med stansade ringar i motsvarande storlek. Det är lite mer tidskrävande med ger en rejäl stilbonus. Dom flesta lajv tillåter fjäderstål, men det är bra att veta att alternativet finns.
Läder är också ett trevligt material. Men undvik kromgarvat läder så mycket du bara kan. Vegetabiliskt garvat ska det vara till sånt här. Vegetabilgarvat läder kan vårformas, härdas och färgas och kan ta åt sig oljor och vax. Man kan gör massor med läder. Dock är läder rätt dyrt och kan oftast bara köpas i rätt stora bitar, så det kan vara en idé att gå ihop med några svartblodskompisar och dela på en hud om man inte tror man behöver hela själv. Håll även ögonen öppna efter påsar med spillbitar i bra kvalité. Ibland gör man fynd.
Läder kan sys eller nitas. Syr du i kraftigt läder så investera i en bra nålsyl så tidigt som möjligt. Nitar du, så använda riktiga, solida nitar i lämplig metall och använda vettiga nitbrickor. Motstå frestelsen att använda moderna dubbelnitar, rörnitar, snabbnitar, popnitar och såna fulingar. Du kanske tror att ingen ser skillnaden, men tro mig, det gör vi.
Ett rustningsmaterial som ofta förbises är tyg. Vadderade rustningar, typ gambesoner och sånt, dyker upp rätt tidigt och finns i alla fall från tolvhudratalets mitt och framåt. (Somliga hävdar att det användes redan på vikingatiden, men det är det ont om belägg för). Hur som helst är det ett ypperligt sätt att få användning för gamla tygrester och få ett vettigt skydd på samma gång. Tygerna läggs lager på lager och slutligen kviltar man ihop lagren genom att sy flera sömmar parallellt tvärs igenom alltihop. Till svartblod kan metoden användas både för att förstärka kläder på utsatta ställen, för att ge lite extra volym där man vill se större ut, som bas för annan rustning och självklart också som rustning på egen hand. Det är en billig typ av rustning som varken kräver verkstad eller några specialverktyg att tala om.
Självklart kan man också göra hybrider mellan kläder och rustning och bygga fast rusntingsdelar direkt i kläderna. Det är särskilt lämpligt om man spelar en roll som ser strider som en del av vardagen, snarare än något man klär upp sig för.

Egentligen behöver man inte en massa rustning till sitt första lajv som svartblod, det är inte på något sätt nödvändigt eller avgörande. Till vissa snällare svartblodsroller som små skogsvättar och liknande kan det till och med hända att rustning är direkt olämpligt. Som för alla andra roller är det rollens behov som bör komma före dina personliga önskedrömmar om vad som vore coolt att ha. Prioritera det som du faktiskt behöver och gör det ordentligt så kan du lätt variera dig och bygga på med mer prylar efter hand.
Olika rustningsdelar (från vänster): Neutralt läderharnesk med förstärkningsplåtar på insidan. Läderhjälm (ignorera den något opassande perukstocken, tack). "Timglashandskar" i plåt, med diskreta, moderna skinnhandskar innuti.

En orch är naken utan vapen:
Lite beroende på hur det ligger till i kampanjen du ska lajva i bör en orch normalt aldrig gå helt obeväpnad. Hur det är med vättar varierar, men eftersom dom flesta svartblod oftast ses som aggressiva och krigiska så är vapen helt klart en viktig del av utrustningen. Om du är ny i lajvhobbyn och ska skaffa dig ditt första boffervapen och är osäker på vilka roller du vill spela framöver så kör på ett enkelt svärd. Välj ett utan en massa fantasykrusiduller och välj ett som inte är för långt. Då har du ett vapen som kan återanvändas av både människoroller, alvroller eller vad du nu kan tänkas vilja spela framöver. När man lajvat ett tag märker man oftast vilka roller som tilltalar en och då kan man lättare bedöma om det är värt att investera i mer svartblodsspecifika vapen. För mig är svartblod i stort sett dom enda beväpnade roller jag spelar just nu, så för mig är det vettigt att bygga just specifika svartblodsvapen. Men välj det som passar dig och din situation bäst.
Några extravapen skadar inte heller att ha liggande, har det visat sig. Jag har varit på lajv där risken att bli tillfångatagen och avväpnad varit rätt stor och det är inte alltid man får tillbaka vapnen förrn efter lajvet i såna situationer. (Det är helt logiskt, man ger inte tillbaka ett vapen till någon man ser som ett hot, även om man bestämmer sig för att släppa dom och det är inte något man ska ta personligt.) Att kunna gå tillbaka till lägret och plocka fram en uppsättning vapen till kan vara rätt bra.
Mindre knivar och sånt skadar aldrig att ha ett par av heller om man har möjlighet att bygga extra eller få tag på billigt.
Se alltid till att ha åtminstone ett vapen lättillgängligt. Det kan vara knepigt med lajvvapen och bra hållare. Ofta är det bökigt att dra ett boffervapen eftersom det är så mycket strävare och mjukare än ett riktigt vapen, så det har ofta en tendens att "hugga" i hållaren. Till hammare, yxor, spikklubbor och andra såna vapen med ett relativt slätt skaft tycker jag att det bästa brukar vara att ha en hård läderögla i bältet, som vapnen kan hänga i med huvudet uppåt som stopp. Gör man öglan en bit större än skaftet brukar det funka ganska smidigt. Svärd är knepigare eftersom dom inlajv har en vass egg som måste skyddas. Relativt rymliga, styva skidor av skinn brukar funka bäst. Mjuka skidor är ett alternativ om vapnet har en glatt yta. Tänk också lite på var du placerar vapnet, så att du kan komma åt det lätt utan att behöva vrida axlarna ur led.
Svartblod är några av dom få roller som faktiskt kan komma undan med att bära jättestora fantasyskapelser till vapen. Särskilt storvuxna orcher, stridstroll och liknande kan komma undan med en hel del. Så här finns utrymme att ta ut svängarna. Men kom som vanligt ihåg att arrangörernas vision av hur dom vill ha svartbloden går före dina egna privata vapendrömmar.

Några exempel på hembyggda svartblodsvapen:


Piffa upp lägret:
Det finns massor av knep för att göra ett läger mer svartblodigt. Helst vill man ju att folk omedelbart ska se att det är ett svartblodsläger dom stött på när dom ser det. Själva tälten är inte alltid så mycket att göra åt, få är så inbitna svartblodslajvare att dom syr specifika svartblodstält. Men det finns tusen andra sätt att dekorera lägret.
Att sätta upp tältduk eller överblivna filtar som tak, eller spänna upp dom som skärmar mellan träd är bra sätt att få lägret att se mer bebott ut. Det är särskilt bra om man har få och små tält och vill att lägret ska ge ett lite maffigare intryck. Det fyller dessutom en funktion som väderskydd att sitta och slappa under om det regnar eller blåser. Stänger man in sig i tälten hela lajvet är risken stor att man går miste om en del spelmöjligheter.
En bra grej som är rätt enkel att få till och som kan generera en del speltillfällen är att ha ett altare i lägret. Många svartblodsgrupper har en religion av något slag, antingen där en eller flera gudar dyrkas, eller som fokuserar på förfäder eller platsens andar eller något annat sånt. Man väljer bara ut en lämplig stor sten, bygger ett bord eller skaffar sig någon annan lämplig plattform och ställer dit alla coola prylar man hittar och har. Man kan använda djurkranier, örter, rötter, skålar och bägare, smycken, fina stenar eller precis vadförnågot som helst. Altaret funkar som en fokuspunkt för folk som kommer till lägret, fångar blicken, ger något att diskutera. Altaret är ett utmärkt ställe att placera intrigföremål som man vill ge folk en chans att hitta.
Vi brukar köra med att besökare måste lämna något på altaret för att vara välkomna i lägret. Vi brukar förklara det med att det är en gest för att visa platsens andar att man inte vill något illa eller något i den stilen. Dels ger det folk ytterligare ett tillfälle att dela med sig av intrigföremål men det kan också vara en rätt bra psykologisk grej. Folk drar sig för att anfalla ett läger dom "betalat" för att vara välkomna i. Dessutom har jag många gånger varit med om att lajvare som haft vägarna förbi spontant har lämnat saker på altaret, även när vi inte varit i lägret.
Somliga svartblod och andra skogsfolk (troll och vättar i synnerhet) gillar guld och glitter, så en liten skattgöma någonstans är inte fel om man har såna roller med sig.

Andra sätt att göra ett läger mer uppenbart svartblodigt är att lämna kedjor och bojor framme fullt synliga. Sköldar, vapen- och rustningsställ är också trevligt. Tänk på vädret, bara, en del saker mår inte bra av att stå ute.
Över lag är allting som visar att dom som bor i lägret är kapabla att vara stygga om dom vill, ett steg i rätt riktning.
Försök att fixa sittplatser, runt elden om ni har en eldstad, eller runt ett bord, eller i en ring eller var som helst, så att man kan sitta och snacka bekvämt. Oavsett om det gäller spelet sinsemellan eller om ni har besökare i lägret så är det trevligt. Det sociala spelet som svartblod är knepigt nog som det är. Allt som kan underlätta är positivt.
Prydnadsföremål (från vänster): Kista full med smycken och annat fint. Två skallar som gör sig bra på ett svartblodsaltare.
 

På tal om spelet:
Alla lajv lider av några stunders dötid och svartblodsroller är lite extra utsatta när det gäller det där. Ofta ligger svartblodsläger en bra bit ut i skogen eller i alla fall lite vid sidan av, sådär. Det gör att det ofta är ont om folk som bara råkar ramla förbi och även folk som har ärenden till svartbloden kommer normalt rätt sällan. För att det ska vara roligt och för att man ska känna sig motiverad att hålla sig inlajv och hålla spelet igång krävs tidsfördriv och en fungerande gruppdynamik.
Se till att det finns saker att göra i lägret. Eftersom det är svårt att samlas kring måltider, så som människor ofta gör, så får man hitta på andra sätt att umgås och roa sig.
Skriv in en hobby i din roll. Ta med några lämpliga brädspel (kvarn, luffarschack, fem, hnefatafl, etc. funkar bra) och se till att gruppen kan ord för spel, spelpjäser, vinnare/förlorare, fusk och annat lämpligt (på svartiska alltså) så att det flyter snyggt. Lär er några svartiska sånger eller ramsor. Skapa en skrotorkester av sånt ni har till hands. På vissa lajv kan vattenpipa vara en lämplig grej att samlas runt, se bara till att pipan är så lajvig som möjligt och tänk på om ni har några unga i gruppen. Ordna vättefighter med vadslagning. Se till att ha en lämplig "rusdryck" att festa på om kvällarna. Få saker får igång spelet och stämningen så som en låtsasfylla. Pepparvatten har använts med stor framgång, till exempel. Stridsträna med lämpliga övningsvapen. Terrorisera alla svartblod som är mindre än dig själv. Plocka svamp. Hoppa i vattenpölar. Rita bilder med en pinne i jorden. Ta med lajviga verktyg och passa på att förbättra din utrustning. Oavsett vilken spelstil ni kör, så se till att ha några småaktiviteter i beredskap och var beredd att spela med och hänga på på dina gruppkamraters eventuella upptåg. Det kan göra ALLT för hur gruppen funkar och för hur den upplevs av utomstående.
Kom överens om i förväg vad som är ok och var gränserna går vad gäller saker som fyslajvande, förolämpningar och internt boffer. Det är extra viktigt om ni inte känner varandra väl off och om ni aldrig har spelat svartblod ihop innan. Att veta var gränserna går är helt avgörande för om man ska kunna spela ordentligt på dom tillfällen man får under lajvet. Att till exempel bråka högljudt med varandra, knuffas lite och kanske till och med dra vapen mot varandra är bra sätt att förstärka känslan av svartbloden som aggressiva och krigiska, utan att för den sakens skull skrämma upp halva byn till boffertåg och utrotningkampanj (det är lätt hänt om man gör det samma direkt mot människorna). Men man kan ju bara ta i ordentligt om man är hyfsat säker på att resten av gruppen är med på noterna och vet hur dom ska agera.