Inga nybörjartips, den här gången.

Jag fick en fråga här för leden från en lajvare som kände att han hade fastnat på nybörjarnivå och hade svårt att komma vidare och med jämna mellanrum pratar jag med erfarna lajvare som känner att dom tappat riktningen. Själv händer det också emellanåt att jag behöver ta ett steg tillbaka och tänka igenom vad jag egentligen kan göra för att bäst förbättra mitt eget lajvande. Internet är nedlusat med nybörjartips, men sen, då?
Så för er, för mig och för alla andra så kommer här lite veterantips.

Inget av det här är något som det finns krav på utifrån, utan alltihop är riktat till den som redan lever upp till relevanta lajvföreningars krav och som själv vill ta det hela ett steg längre. Handplocka sånt du känner för.


Planeringsfasen

*Prova att lajva i en ny förening.
*Åk på ett lajv längre bort än du brukar.
*Prova en ny rolltyp. Vill du ha en utmaning så prova något som ligger utanför din vanliga comfort zone.
*Ta ut svängarna lite när du skriver din roll.
*Prova en ny lajvgenre.
*Gå igenom gamla idéer som du en gång skrotade för att du inte kunde genomföra dom på den tiden, situationen kan ha ändrats och gamla omöjligheter kan ha blivit möjliga.

Utrustning

*Ersätt gamla fusk som blivit kvar av bekvämlighetsskäl med nya grejer som är bra på riktigt.
*Laga eller renovera gamla grejer som blivit ersatta med nytt, men ligger kvar i garderoben. Det skadar aldrig att ha extragrejer i brukbart skick.
*Ersätt gamla maskinsömmar med handsöm.
*Komplettera din garderob med sånt som saknas. Har du ytterkläder för hårt väder? Har du särkar så du kan hålla dig fräsch ett helt sommarlajv eller hela medeltidsveckan?
*Komplettera din garderob med helt nya grejer som ligger nära det du redan har. Historiska grejer som ligger en liten bit utanför ens vanliga period eller samhällsskikt går ofta att kombinera med sånt man redan har, så det här är ett utmärkt tillfälle att bredda sin garderob.
*Komplettera din garderob med "kul prylar". Jag predikar ofta för nybörjarna om att inte bränna hela sin lajvbudget på vapen, rustningar, smycken och cool rekvisita förrn dom fått sina basgrejer klara. Nu är det fritt fram!
*Du har redan bra skor, va?
*Prova en ny tidsperiod.
*Se över husgeråd och lägerutrustning, man stirrar sig lätt blind på kläderna och glömmer resten.
*Banta bort offiga väskor, förpackningar och andra pryttlar som du släpar med dig till lajven, ju mindre sånt, desto mindre risk att något bli liggande framme.

Som lajvare

*Bli bättre på att dra med nytt folk i hobbyn.
*Bli bättre på att vara glad och trevlig på in- och utcheck, prata med folk, be om feedback och säg något snällt till dom som förtjänar det eller behöver det.
*Bli bättre på att aktivera passiva lajvare.
*Bli bättre på att lajva över artgränserna, gruppgränserna etc.
*Bli bättre på att hålla ditt läger och lägerspel på en nivå som tillför något till resten av lajvet.
*Bli bättre på att hålla dig i spel.
*Bli bättre på att spela dina roller som du skrivit dom, vi gamlingar råkar lätt slinka tillbaka i våra vanliga hjulspår, hur goda tankar om att prova något nytt vi än hade när vi skrev rollen.
*Bli bättre på att hålla intrigföremål och lajvpengar i cirkulation.
.

Övrigt

*Gör något för din favoritförening. Engagera dig i föreningen, håll i workshops eller till och med överväg att arrangera något eget.
*Något annat du kan göra för att betala tillbaka lite till hobbyn?
*Återknyt kontakten med gamla lajvpolare.
*Ta i ordentligt! Vid det här laget har du antagligen lajvat länge nog för att veta att du har ett genuint intresse. Det gör att det plötsligt är meningsfullt att dra igång långtidsprojekt, vansinnesprojekt och gamla drömprojekt.