Att leda en lajvgrupp.

Att åka i grupp har många fördelar, men någon måste ju leda gruppen. Och hittar man ingen grupp att åka med så kan det vara läge att dra ihop en egen. Tyvärr är det inte alltid så lätt att dra ihop folk, få all viktig info att gå ut och se till att alla är på samma våglängd. Men det finns en del saker att tänka på som kan förebygga problem.
Börja alltid med att titta på kampanjen lajvet ska utspela sig i och hitta på ett grundkoncept. Bestäm dig i alla fall lite löst för vad du vill spela, om du vill ha några krav på gruppdeltagarna och lite sånt.

Börja dra ihop folk.

Börja fråga efter folk som är intresserade av att vara med i din grupp. Antagligen har du redan några du känner eller gärna vill ha med. Fråga dom direkt eller via mail. Andra sätt att hitta intresserade människor är att fråga på mer allmänna ställen. Vissa forum för andra intressen och andra sociala medier har underkategorier för lajv.
Ibland räcker det att fråga på lajvets eget forum, men vill man dra mycket folk skadar det inte att fråga på många olika ställen. Men hänvisa till lajvets egen sida (inkludera en länk) med en gång. Dels för att folk själva ska kunna kolla kampanjen, datum etc. men även för att snabbt kunna hitta till lajvets forum.
Det är på lajvets eget forum som all viktig info om gruppen bör förmedlas.
Vi tar det där igen:
Det är på lajvets eget forum som all viktig info om gruppen bör förmedlas!
Man kan nästan alltid få ett eget underforum för gruppen om man ber snällt. Fördelen med att ha allting samlat där är att arrangörerna kan gå in och titta på det som skrivs och säga stopp om något håller på att spåra ur, komma med tips om något undras över etc. Dessutom kommer all information på så vis bevaras inför kommande lajv i kampanjen.
En annan aspekt av det är att det är inte för mycket begärt att folk registrerar sig på lajvets eget forum. Det behöver man ofta göra ändå för att få tillgång till all viktig info inför ett lajv. Däremot kan man inte kräva att alla registrerar sig på ett externt forum. Risken med att hålla alla diskussioner på ett annat ställe är att somliga gruppmedlemmar kan hamna utanför. Det är såklart trist för den som hamnar utanför, men det kan också innebära att viktig kunskap och erfarenhet som finns inom gruppen inte kan utnyttjas. Så det är inte bara den enskilde som förlorar på det utan hela gruppen.
Använder man lajvföreningens eget forum är chansen också stor att folk får syn på viktig allmän info angående lajvet snabbare, eftersom man då har en anledning att gå in på sidan regelbundet.
På samma sätt är det större chans att folk läser igenom kampanjinfo och regler noggrannare om dom ändå är i grannskapet ofta.

Fundera lite på hur många gruppmedlemmar som är lagom också. Vissa grupper har utrymme för massor av folk, medan andra gör sig bättre med färre. För att vara så rättvis som möjligt bör det vara först till kvarn som gäller, om det visar sig vara fler intresserade än vad som är hållbart. Men det är du som gruppledare som bestämmer i slutändan. Är det någon du inte vill ha med i gruppen som anmäler sitt intresse, så ignorera inte bara personen, utan förklara varför du inte vill ha med den.
Det är inget konstigt, man kan inte funka bra ihop med alla. Jag har själv en mental svartlista med folk jag aldrig skulle vilja ha med i en grupp jag ledde (igen). Många av dom är duktiga lajvare och trevliga människor, men har helt enkelt en spelstil som skiljer sig för mycket från min. Andra har en historia av att hoppa av i sista minuten, inte hålla sig informerade eller inte leva upp till lajvets eller gruppens krav.
Det är sånt man lär sig med tiden och alla lajvare är ju nybörjare någon gång. Det innebär att ibland är man tvungen att släppa in oprövat folk. När man gör det är det ens eget ansvar, som gruppledare, att se till att dom har alla möjligheter att få ett bra lajv och har en ärlig chans att leva upp till kraven.

Har man möjlighet är det bra om man kan värva folk i spridda åldrar och med olika mycket lajverfarenhet. Det här är ännu en anledning till att hålla all info på lajvets forum, för med en blandad grupp är sannolikheten stor att alla gruppmedlemmar inte hänger på samma ställen annars. Att ha stor blandning i en grupp är något alla brukar vinna på. Äldre lajvare har ofta en mer sansad spelstil och är vana vid att leta information själva, tänka långsiktigt och sådär. Medan yngre lajvare tenderar att vara dom som kommer med nya påhitt och idéer och kan hjälpa till mycket med att hålla lajvet igång. Erfarenhetsmässigt är det också bra med balans. Det säger ju sig självt att en erfaren lajvare är värd mycket i en grupp med många nybörjare.
Undvik att dra ihop grupper med bara nybörjare och grupper med uteslutande väldigt unga lajvare om det går. Risken att missa sånt som dom flesta lajvare tycker är självklart är stor. Det finns alltid saker som arr. glömmer att säga för att dom tror att "alla vet det redan". Grupper med bara erfarnare lajvare är lite lättare, för dom har så mycket med sig gratis från tidigare lajv. Men blir det för många såna grupper riskerar man samtidigt att utestänga nya lajvare från hobbyn.
Så även om det är betydligt mycket lättare sagt än gjort, så försök hitta en balans som funkar för just din grupp.

Utarbeta gruppens riktlinjer.

Oavsett om du vill styra med absolut makt eller om du vill ha en demokratisk grupp så kommer gruppen behöva någon form av gemensamma riktlinjer. Alla måste veta vilken stil det ska vara på utrustningen, vad gruppen ska ha för funktion på lajvet etc. Det gäller att få det här gjort rätt tidigt. Så om gruppen fortfarande inte är fulltalig, eller om resterade medlemmar har svårt att få ur sig något konkret, så skriv ett förslag. Lägg upp förslaget på forumet och låt gruppmedlemmarna kommentera. Är det några av gruppmedlemmarna du har mer frekvent kontakt med, så tipsa dom om att det är upplagt och be dom kommentera. Ibland behövs det några kommentarer för att få igång en diskussion.
Räkna inte med att alla kommer vara sugna på att delta i "viktiga" diskussioner. Vissa lajvare vill bara "åka med" och inte behöva jobba så mycket själva. I större grupper är det rätt bra att ha med några såna. Det ökar antalet utan att göra det speciellt mycket mer komplicerat. I mindre grupper kan den typen av lajvare utgöra en viss dödvikt, däremot. Så där kan det vara lönt att försöka engagera dom som verkar vara lite mer passiva.

Om du vill ha några specifika krav för gruppmedlemmarna, så se till att alla vet om det redan från början. Det är inte så smidigt att börja lägga till det ena kravet efter det andra under planeringens gång. Om du vill ha en grupp med höga krav så säg det redan när du börjar värva folk, även om den exakta kravlistan inte är färdig än.
Om det finns krav på gruppmedlemmarna så försök vara så tydlig och konkret som möjligt. Predika inte, utan nöj dig med att tala om vad som gäller. Vill någon veta varför får man ta den diskussionen för sig. Samtidigt är det bra om du är noga med att bara ställa krav du har en poäng med. Onödiga krav gör bara arbetet runt gruppen tungrott och jobbigt. Särskilt för nybörjare som inte har en chans att veta var dom ska lägga krutet utan vägledning. Bolla gärna det här med en annan erfaren lajvare innan du spikar en kravlista.

För att det ska fungera med höga krav i en grupp måste det också finnas konsekvenser om kraven inte uppfylls. Enklast är att säga att om man inte uppfyller gruppens krav så får man helt enkelt inte vara med i gruppen, utan klara sig på egen hand. Helst ska man ta reda på det innan lajvet, för det är ju inte så lätt att fixa när man väl står där ute i skogen och inser att någon gruppmedlem inte gjort vad den ska. Har man höga krav och det är väldigt viktigt att dom levs upp till, kan det vara vettigt att sätta en deadline ett tag innan lajvet när allt viktigt SKA vara klart. Då har man fortfarande en buffert och lite tid på sig om något inte håller måttet. Det är ingen tävling, så uppmuntra gruppmedlemmarna till att hjälpa varandra.

Och kom ihåg att ni kan aldrig sätta krav inom gruppen som är lägre än dom som lajvet ställer. Det är varje lajvares eget ansvar att leva upp till lajvets krav, men du som gruppledare kan fortfarande agera mellanhand och fånga upp såna som inte riktigt lyckas. Om du upptäcker det i tid, så kan det med lite tur och finess undvikas helt.

Arrangörskontakt.

Så fort du har börjat få klart för dig hur du vill ha gruppen och har ett koncept att jobba efter, så ta kontakt med arr. Presentera ditt förslag och meddela gärna på ett ungefär hur många gruppdeltagare du hoppas få ihop. Har du ont om folk, så skadar det inte att be arr. att vinka folk åt ditt håll, om någon frågar efter en lämplig grupp. Var tydlig med om ni välkomnar nybörjare i gruppen och hurdana krav ni ställer.
Antagligen kommer du bara få ett ok och några uppmuntrande ord, men om arr. har synpunkter på gruppen, så LYSSNA på dom. Ingen känner kampanjen så som arrangörerna gör och det kan mycket väl hända att dom har någon plan för lajvet som dom inte gått ut med öppet som gör just ditt gruppförslag olämpligt. Eller för den delen som gör att arr. vill utnyttja din grupp för intrigsyften.

Efter hand som gruppen börjar ta form, så håll arr. uppdaterade. Har ni några interna intrigförslag så meddela intrigansvarig arrangör.

Anmälan.

På lajv som har automatiska anmälningssystem är det rätt vanligt att gruppledaren måste anmäla sig först och "skapa" gruppen i anmälningssystemet. Det kan också hända att arr. måste skapa gruppen först så att ni kan anmäla er i den. Andra lajv har enklare anmälningssystem där det räcker att skriva gruppnamnet och gruppledaren på en rad i formuläret. Oavsett systemet är det ditt jobb som gruppledare att ta reda på hur det funkar. Och oavsett om det krävs eller ej, så ser det bra ut om du är den första att anmäla dig. Se också till att hela gruppen verkligen vet vad du och gruppen heter.

Lägg gärna upp era roller på forumet efter hand som dom blir klara, i alla fall en kortfattad version av dom. För det är värdefullt för gruppdeltagarna att ha en chans att lära känna varandras roller lite i förväg. Det kan också vara värdefullt för dig som gruppledare att se att alla rollerna passar in något sånär i gruppkonceptet.
Man kan använda vilka som skrivit sina roller och anmält sig som en hyfsad måttstock på hur pass engagerade och drivna folk är också och det kan vara en del i att känna på sig vilka som kommer att komma på lajvet och vilka som kommer att hoppa av.

Mat och boende.

(Nu förutsätter jag inlajvboende)
En av dom största fördelarna med att åka med en lajvgrupp är att folk som inte har egna tält, egna kokkärl och liknande har en chans att pröva på lägerlivet ändå. Men tält som rymmer alla deltagare och sånt materialiserar sig ju inte automatiskt, bara för att man har en stor grupp. Se därför noga till så att dom som har egna tält talar om det och berättar hur många extra sovplatser dom har. Är det en stor grupp är det inte alls orealistiskt att begära att alla ordnar sin egen sovplats på ett eller annat sätt. Du som gruppledare kan hjälpa till med det genom att tipsa yngre eller oerfarna gruppdeltagare om vilka som kan ha platser lediga i sina tält eller förmedla information om hur man syr egna tält och bygger vindskydd, för dom som vill det.
Här gör erfarenhet stor skillnad. Särskilt om lajvet förväntas få kalla nätter så spelar bra boende stor roll för den totala lajvupplevelsen. Lägrets totala utseende spelar också stor roll för hur gruppen uppfattas av resten av lajvet, samt självklart för hur bra den egna upplevelsen blir.
Just boende är den sån där grej som ofta känns omöjlig och oöverkomlig för nya lajvare, så var lite extra uppmärksam om du har nybörjare i gruppen. Det ska ju inte kännas för övermäktigt, utan det ska vara skoj att planera inför ett lajv.

Maten lider av lite samma problem. Det är långt ifrån alla som tycker det är värt att investera i lajviga grytor och sånt och inte heller är det speciellt praktiskt om tjugo lajvare ska koka tjugo små matportioner i varsin liten gryta. Så snacka ihop er.
Sannolikt kommer några i gruppen behöva specialkost av ett eller annat slag. Se om ni kan synka det, så det inte blir hur många olika rätter per måltid som helst. Beroende på hur gruppen ser ut kan det vara lämpligt med olika typer av mat till olika roller också. Särskilt då i grupper med stor skillnad på folk och folk. En grupp som har slavar med sig, till exempel, eller en grupp med någon snorhögt uppsatt adelsroll, kan må bra av att kosten anpassas även efter det. Bara alla blir mätta och får i sig vad dom behöver näringsmässigt.
Se till att alla är med på noterna, bara. Lajv är en hobby och det ska vara kul! Tvinga inte någon att äta något dom inte vill ha och respektera varandras begränsningar i kosten.
Många grupper väljer att ha en matansvarig som ser till att maten blir planerad, inköpt och tillagad ordentligt. Det innebär inte att den här personen måste gör allt det jobbet själv, utan det betyder att den här personen har ansvar att se till att det blir gjort. Det betyder att man inom ramarna för vad rollerna tillåter har rätt att be andra lajvare i gruppen hjälpa till under pågående lajv.
Som gruppledare är det bra om du håller ett öga på det här. Om något inte funkar så ta tag i det innan det förstör för mycket av lajvupplevelsen för de inblandade. Det kan vara någon som känner sig utnyttjad för att den ständigt får arbetsuppgifter den inte var beredd på skulle ingå i rollen, det kan vara någon som känner sig förbisedd och inte har något att göra och det kan vara den matansvarige själv som känner att ingen ställer upp och hjälper till. Oavsett, så är det ditt jobb som gruppledare att uppmärksamma och reda ut sånt. Ju förr, dess bättre.
Så glöm inte att uppmuntra folk att komma till dig och säga ifrån om något inte funkar.

Maktbalans inlajv.

Dom flesta grupper behöver en ledare även inlajv. Det smidigaste ur ett rent praktiskt perspektiv är att samma person leder gruppen inlajv såväl som offlajv. Men i verkligheten funkar inte alltid det. En person som är duktig på att dra ihop folk och organisera en grupp är inte alls nödvändigtvis bra på att leda folk inlajv. Dessutom så kanske den som leder gruppen off, inte alls vill spela en roll som lämpar sig att leda gruppen in.
Det kan vara bra att bestämma rätt tidigt vem det är som ska styra gruppen inlajv. Den personen bör nämligen vara en ganska aktiv del även i offplanerandet.

Även om du som leder gruppen off, inte kommer ha någon ledarroll in, så kan det vara en idé att överväga att spela en roll ganska nära inpå inledaren. Ett typiskt exempel skulle kunna vara en adelsrolls rådgivare, eller en orchledares schaman.

Se till att hela gruppen är överens om var gränserna går för vad olika roller får lov att utsätta varandra för. Det här är såklart mycket lättare och behöver inte göras så formellt om hela gruppen känner varandra väl off. Har man lajvat ihop förr med liknande roller är det också en stor bonus. Men har man en grupp med många nya deltagare kan det vara helt avgörande. Det är svårt att veta var folks gränser går och vad dom är bekväma med. Extra viktigt blir det om man har roller som har väldigt lite makt med i gruppen. Roller som inte kan säga ifrån inlajv. Det kan vara slavar, tjänstefolk, väldigt små knytt eller vättar, barn eller över huvud taget vem som helst som står lågt i rangordningen. Ta ett snack om vad som är ok och vad man ska göra om någon går över gränsen.

Tänk också på att vissa roller måste "spelas upp" eller "spelas ner" av övriga gruppdeltagare för att det ska funka. En ärkeadlig filur har ju bara den makten som medlajvarna ger denne. Därför är det helt avgörande att denne tillåts styra och göra sitt jobb och stöttas i det av resten av gruppen. På samma sätt så förtas hela poängen med att ha en slav med sig om denne har samma rättigheter som alla andra i gruppen. Som gruppledare är det bra om du håller ett öga även på sånt och ser till att alla vet vad som gäller både före och under lajvet.

Hantera avhopp.

Nästan alla grupper råkar ut för några avhopp längs med vägen.
Några inser att det var mer jobb än dom var beredda att lägga, några inser att dom hellre vill spela något annat, någon får oväntade förhinder från sitt vardagsliv och någon blir sjuk. I lite mer krävande grupper, som till exempel svartblodsgrupper, så får man räkna med att runt hälften (ofta så mycket som två tredjedelar) av dom som anmält sitt intresse från början hoppar av innan lajvet.
Det är inget man ska ta personligt som gruppledare. Oftast har det väldigt lite med dålig ledning att göra och mer med lajvaren själv. Och ärligt talat vill man oftast hellre att folk inser sina gränser och hoppar av innan lajvet hellre än att dom åker ändå och drar ner gruppen istället.

Det du kan göra som gruppledare för att minska antalet avhopp är att hålla folk engagerade och sugna. Prata mycket med folk, se till att uppdatera forumet ofta och berätta vad som pågår. Dra ihop pysselträffar där folk kan träffas och bygga utrustning och dela med dig av länkar med inspiration och tillverkningstips och allt du kan komma på. Håll det relevant, bara, annars tröttnar folk.
Det är vanligt (framför allt bland nybörjare och bland folk som ska spela en ny typ av roll för första gången) får dåligt självförtroende och blir osäkra på sin förmåga att leva upp till gruppens förväntningar. Därför är det viktigt att peppa folk, stötta dom och ge dom en ärlig chans att få ihop en utrustning, en roll och en plan som dom själva känner sig bekväma med och tror på.
Om du märker att någon har dålig forumsnärvaro, dröjer med att anmäla sig eller över huvud taget verkar väldigt passiv, så följ upp det!. Ta kontakt med lajvaren och fråga hur det går och om den behöver hjälp med något. Var försiktig med tonen. Är det en osäker lajvare så är det lätt att råka gå på för hårt och skrämma bort istället för att stötta.

Med tanke på den rätt höga avhoppsfrekvensen är det viktigt att man är noggrann när man väljer vem som får ta en viktig roll. Att byta matansvarig eller gruppledare mitt i planeringen är aldrig lätt och ju närmre lajvet man kommer, desto svårare blir det. Se därför till att dom som kan tänka sig att ta såna roller (japp, du själv räknas med där) är införstådda med ansvaret som följer med det.
Om det är möjligt, ge såna roller till folk du har lajvat med tidigare. Så du vet vad dom går för.

Locka mer folk

Har du svårt att få ihop folk? Ofta räcker det inte att ha en fantastisk idé för att folk ska bli sugna på att hänga på en grupp. Bra idéer har dom flesta lajvare, trots allt och det är en stor investering av tid, energi och ofta pengar att åka på ett lajv. Det finns däremot en del väldigt konkreta saker som kan locka folk till att investera i just din idé:

Erfaren/Välkänd gruppledare:
Om folk, vet vem du är sedan innan, har sett andra grupper du dragit i eller varit en synlig deltagare i och som uppfattats som bra, så är chansen större att dom ska våga satsa på din grupp. Har du några sådana meriter så nämn dom redan när du söker folk till gruppen. Du kan till exempel presentera dig med att säga: Jag heter si-och-såhär (det var jag som ledde den-och-den gruppen på det-och-detdära lajvet) och hade tänk dra ihop en typ-sånhär-grupp till lajvet det-och-detta.
Erfarna/välkända gruppdeltagare:
Om du redan har några gruppdeltagare som är intresserade som du vet är välkända och allmänt gillade i dom kretsarna du hoppas dra till dig folk ur så skadar det inte att namedroppa dom. Och för den delen, har du några sådana lajvare med dig så se dom som en tillgång och gör dom till medledare. Du kan formulera dig: Jag, den-här-superlajvaren och hans polare som-du-kanske-känner-till, planerar att dra ihop en typ-sånhär-grupp.
Kan du erbjuda boende?:
Det är värt MASSOR att kunna erbjuda sina gruppmedlemmar boende under lajvet. Beroende på vad du har tänkt dig för grupp så kanske du har möjlighet att boka hus i byn, om du bara är ute i god tid. Ta ett snack med arr. och kolla möjligheterna. Eller kan du skaffa eller låna ett större tält? Kanske kan du låna ihop flera mindre tält? Är ni ett kärngäng med erfarna lajvare är chansen stor att flera har egna tält med mer än sovplats bara till sig själva. Kolla upp det och räkna ihop hur många extraplatser ni har. Ofta begränsas faktiskt gruppdeltagande av just sovplatser mer än något annat.
Transport till och från lajvet:
Ett stort problem för oss utan körkort är att ta sig till och från lajvet, samt att frakta all utrustning. Har du bil och körkort, så nämn det för folk. Om inte i den ursprungliga intresseförfrågan, så i alla fall rätt tidigt under planeringen. Det kan vara den avgörande faktorn för att en lajvare till exempel ska kunna ta med sig eget tält (och därmed kunna erbjuda extra sovplatser), egen köksutrustning, eller komma på lajvet över huvud taget. Det är visserligen vanligt att arrangörerna för ett lajv erbjuder sig att köra och hämta folk vid relevanta tåg- och busstationer, men det skadar inte att ha en plan B. Och om möjligt är det bra om folk slipper tåg och buss, med tanke på att man då blir tvungen att banta packningen. Så har du möjlighet att fixa transport så kan det locka både folk och utrustning till din grupp.
Hjälp med förberedelser inför lajvet:
Är du hyfsad på att bygga bra prylar? Har du mycket att låna ut? Eller har du världens fetaste länklista till bra tillverkningsbeskrivningar? Skylta med det! Särskilt för nybörjare och för folk som ska ge sig på en ny rolltyp kan det vara helt avgörande att veta att man inte står helt ensam med att klura ut vad som behöver göras.
Något annat?
Tänk efter. Har du något annat att erbjuda? Fundera på vad som skulle ha attraherat dig, både som du är nu och som när du var nybörjare. Utnyttja dina tillgångar. Även om det inte är sånt som är värt att skylta med direkt när du bjuder in folk, så försök ge dina gruppmedlemmar fördelar i arbetet inför lajvet om du kan. Jag själv har kört med sånt som att sälja masker billigt till gruppmedlemmar när vi spelat svartblod, ordnat rabatt i den lokala sybehörsaffären och ordnat både pysselträffar och kurser i tillverkning av bland annat skor och kläder. Kan du inte själv erbjuda något konkret, så se över vad dom andra gruppmedlemmarna har för tillgångar. Be snällt, förmedla kontakter och gör reklam för varandra inom gruppen.
Vad just du kan erbjuda vet du säkert bäst själv och nästa alla har något som dom kan utnyttja för att underlätta för gruppmedlemmarna. Folk kommer ihåg sånt och kommer vara benägnare att åka ihop med dig i framtiden också.