Lite bra grejer att tänka på.

Spara tid, jobb och pengar:

Det som kommer spara dig allra mest tid och pengar är din dator. Eftersom du hittat hit utgår jag från att du har tillgång till internet och möjlighet att sitta och leta info på egen hand. Nu kanske den late i dig skriker i vånda och undrar "ska jag verkligen behöva sitta och läsa på en massa saker? Jag vill bara komma igång få det gjort!" Men tänk efter. Vid datorn kan du göra förarbetet sittande bekvämt i din stol med en kopp te och en påse av favoritgodiset. När det sen är dags att faktiskt sätta igång och bygga saker kommer du ha bättre koll på vad som ska göras, vilka material du behöver och sannolikt också var du får tag på materialen i fråga till bra priser.
Det är lätt att falla för frestelsen och bara springa till närmsta tygaffär och köpa något billigt, eller rafsa åt sig några gamla övergivna dukar och gardiner ur skåpen och försöka svänga ihop något som stämmer överens med den bilden man har av medeltiden (eller vad lajvet nu är inspirerat av), men vet man inte vad man gör är sannolikheten stor att det man får för sitt jobb är ett plagg som inte lever upp till förväntningarna. Det funkar sannolikt ganska dåligt, håller dig inte varm, passar inte in i tidsperioden. Kanske kan du inte ens använda det. Visserligen har du säkert lärt dig något, men det är dyrköpt kunskap. Du kan få kunskapen billigare framför datorn.
Tro mig, vi är många därute som gjort dom vanliga nybörjarmissarna. Med lajvkläder av gamla gardiner, roller som inte varit spelbara och astråkiga lajv utan något vettigt att göra. Du behöver inte göra om det. Du tillhör en ny lajvgeneration som kan lära dig av oss gamlingar och skippa det värsta nybörjarstadiet helt och hållet. Det enda du behöver göra för att slippa det är att vara villig att lära dig, att vara lat på ett smart sätt.
Den här sidan ska förhoppningsvis kunna vara en del av det, men tveka inte att leta information på andra ställen också.

Få det gjort, i tid:

Hur effektiv datorn än är som kunskapskälla, så fastna inte där. Varva teori med praktik. Börja bygga på sånt du vet att du måste ha och som du har någorlunda koll på hur du ska göra med en gång. Även om det inte är dom roligaste projekten, så försök få dom ur vägen. Jag vet mycket väl hur det är när man ska spela sin första svartblodsroll och skallen är full av asbrutala megarustningar och tokhäftiga jättevapen, men ska man vara realistisk är varken vapen eller rustning egentligen helt nödvändiga för en svartblodsroll. Vad som däremot är helt avgörande är att du har bra smink samt kläder på kroppen som täcker osminkade områden. När kläderna är på plats och sminket beställt kan du lägga resten av tiden på dina drömprylar.
Alla roller funkar så, så börja med det viktigaste.

En annan sak att tänka på är att vissa saker kommer att ta tid, eller riskerar att ta en massa tid, utan att du kan påverka det. Ett bra exempel är när man beställer saker från andra hantverkare. Att beställa från butiker som har grejerna i lager går oftast lite fortare, men även där kan det dra ut på tiden om man har otur.
Så prioritera att få iväg beställningar rätt så tidigt i planeringsprocessen. Ska du sambeställa med andra lajvare så låt dom inte vela för länge, sätt ett datum när du vill veta vad dom ska ha. Har du inte fått deras beställningar tills dess, beställ ändå.
Det här är extra kritiskt när du beställer material som du ska hinna bygga saker av också.

En annan sak som tar tid är att läsa in sig på kampanjvärlden lajvet utspelar sig i. Särskilt om det är en kampanj som varit igång ett tag. Ibland är det massor av text man ska plöja igenom. Ta lite nu och lite då, kanske varvat med annat informationssökande, fortfarande med tekoppen och favoritgodiset i till hands. Att läsa på stämningstexter och kampanjinfo kan vara ett jättebra sätt att motivera sig till att ta tag i sin utrustning. Och det man läst fastnar oftast bättre om det får ligga och gro i skallen ett tag, jämfört med om man försöker plugga in allt kvällen innan lajvet.
Ska man spela svartblod, alv eller någon annan roll som kan behöva kunna något specialspråk är det också en sån sak som är typiskt bra att påbörja i god tid. Tar man lite i taget lite nu och då behöver det inte vara speciellt betungande. Några ord nu och några då och lite grammatik däremellan kommer man ganska långt med.

Vissa hantverksprojekt kan också ta en hel del tid. Framförallt såna som består av många delmoment, som att tillverka egna lösdelar när man aldrig gjort det innan, eller lära sig sy egna skor. Saker man gjuter i latex eller olika plastmaterial kan kräva långa härdningstider och kan kräva att man gjuter i flera omgångar, var och en med egen härdningstid. Eller när man gör härdade läderrustningar som behöver blötas, värmas upp, torka etc. Sånt kan dra ut på tiden något enormt även om delmomenten i sig inte tar så astronomiskt lång tid. Vissa projekt kanske man inte kan göra helt på egen hand, utan är beroende av någon som kan hjälpa en, eller beroende av att låna lokal eller verktyg. Och därför är den typen av stora projekt också bra att få igång hyfsat tidigt.


Din roll, ditt ansvar:

När du anmäler dig till ett lajv tar du på dig ett visst ansvar. Du förbinder dig att följa lajvets regler och du lovar att du ska komma med den här rollen. Intriger och sånt kan hänga på det, så anmäl dig inte förrän du är säker på att du vill och kan åka och hoppa inte av om det inte är något kritiskt som händer. Självklart kan du inte hjälpa om du plötsligt blir dödssjuk två dar innan lajvet, eller om du måste gå på en begravning eller något sånt, men hoppa inte av bara för att det känns lite tungt att hinna med allt. Du kan förstöra för många.
Det här är extra viktigt att tänka om man åker med en grupp. Säg inte att du ska med förrän du är säker. Ta inte en viktig roll i gruppen om du inte är säker på att du vill och kan spela den.
Om något går snett och du måste hoppa av, så meddela alla berörda omedelbart. Både arrangörer och dom du skulle åkt med. Så att alla får en chans att planerna om.
Det här är en sån där kritisk sak som kan avgöra om andra lajvare älskar dig eller hatar dig och ifall dom kommer vilja ha med dig i gruppen fler gånger. Undrar du varför du aldrig blir betrodd att ta några viktiga roller eller får några stora intriger? Har du gett dom anledning att inte lita på dig kan det vara skälet.

Det är också du som är ansvarig för att du har bra utrustning. Du kan absolut delegera ut arbetet och beställa kläder från en person, låna något av en annan, be någon köpa smink åt dig, etc. Men i slutändan är det du som måste se till att när lajvet väl kommer så har du allt du behöver, vet hur du ska använda det och är någorlunda säker på att det fungerar. För om något går snett är det du som står utan.
Tänk också på att dålig utrustning på dig kan påverka dina medspelare negativt. Är din utrustning ful eller offig så sänker du deras lajvupplevelse. Kan du inte hålla dig varm och mätt kan du bli trött och grinig och det kan också gå ut över dina lajvkompisar.

Att ta ansvar för sig själv och sin utrustning är en stor del av lajvhobbyn.

Ha kul på vägen:

Det är ett stort jobb att få ihop en snygg och bra lajvutrustning, att skapa kontakter, att lära sig spela ut sin roll ordentligt etc. Så gå in med en positiv attityd och gläds åt utmaningarna. Frossa i hantverket, dregla över dom snygga prylarna och uppskatta alla dina nya bekanta.
Lajvet må vara målet, men låt inte allt hänga på om ifall du får kul på ditt första lajv, utan se förberedelserna som en stor del av hobbyn och nöjet. Och glöm för all del inte eftersnacket, det kan vara nog så givande.
Ha skoj på vägen!