BrokorBrokor är ett par löst sittande underbyxor i linne som man bär under hosorna.
Brokorna användes under hela medeltiden, men det finns inga bevarade idag. Utifrån samtida bilder kan man få ett hum om hur dom såg ut, men vi vet inte säkert hur man konstruerade brokor. Det finns flera olika modeller och dom hänger med i modet och anpassas efter övriga plagg i dräkten.

Angående modellen

Brokorna som det här dokumentet handlar om är alltså en av mina gissningar på hur dom skulle kunna ha konstruerats. Dom är gjorda för att efterlikna dom brokor man ser på bilder från senare halvan av trettonhundratalet.

Modellen har jag valt för att den går att sy snabbt och enkelt, med väldigt lite spill. Den ger bra rörelsefrihet och det rätta pöset i rumpan utan att det är allt för enorma tygmängder att knöla ihop i midjan. Det som funkar finfint under tolvhundratalets lösa kjortlar är mindre smickrande under en figursydd, sen trettonhundratalsjacka (som råkade vara precis det jag behövde ett par brokor att ha under, den här gången).

Till saken hör också att jag är tjej, men ganska stor skillnad mellan stussvidd och midjevidd. Många lajvare och återskapare gör brokor med en rak (rektangulär) grenkil och på mig blir det en vansinnig massa extratyg i midjan med en sån konstruktion. Så det togs med i beräkningen när jag bestämde hur jag ville göra.

Storlek och måttagning

För att det här förslaget på tillskärning ska funka så krävs det att du har ett tyg som är drygt dubbelt så brett som din lårvidd, eller bredare. Om din lårvidd är större /eller tyget smalare) får du improvisera lite. Jag tar upp hur man kommer åt större storlekar under en egen rubrik längre ner.

De mått du behöver är:
Lårvidd
Stussvidd
Grenlängd
Önskad plagglängd (plus ev. extra längd för att kunna rulla överkanten)

Tillskärning

Brokorna skärs till såhär:
Tyget ligger dubbelt med vikningen i ena sidan.Höjden är plaggets färdiga höjd + fålltillägg etc.
Bredden är halva tygets bredd.
De röda linjerna motsvara var för sig halva din grenlängd + ev. extra tillägg för att kunna rulla överkanten.
Den gröna linjen motsvarar halva din stussvidd + sömsmåner.
Den långa remsan överst klipps ca 7cm hög och på hela tygbredden.

Klipp isär byxbenen.
När du gjort det bör du ha två stora delar, som är byxbenen. En hel och två halva kilar, som är grenkilarna. Och så en lång remsa som är infodringen till linningen.

Sömnad

Syr du på maskin börjar du med att sicksacka alla klippta kanter. Efter det syr du med vanlig raksöm.
Syr du för hand så syr du dom bindande sömmarna med efterstygn eller dubbla förstygn och fäller- och syr ner sömsmånerna efter hand istället.

Börja med att skarva ihop grenkilarna såhär:

Sy fast grenkilen mot brokbenen, en söm i taget. Stanna en sömnsmånsbredd innan sömmen möter kanten överallt, precis som när man syr fast ärmspjäll. Annars kommer det bli svårt att få sömmarna att mötas snyggt.
Skarvsömmarna på grenkilen äter upp lite av kilens storlek, så du kommer behöva sy ihop översta snutten av sömmen brokben mot brokben.

Sy brokornas bensömmar.

Vräng brokorna rätt och nåla fast infodringen längs midjeöppningen. Sy fast den och trimma bort överflödig längd på infodringsremsan.

Fäll in infodringen. Pressa om det behövs. Vik in infodringens lösa kant en cm och sy fast den från insidan med fållsöm.
Infodringsremsan är rak, medan brokorna ökar i vidd nedåt, så du kan behöva sträcka infodringsremsans invikta kant en aning medan du syr fast den. Det är bara en bonus, för det ger lite extra stadga till överkanten och gör det lättare för brokorna att stanna kvar när du rullar, eller viker kanten över bältet.

Fålla benöppningarna.

Användning

Du kan antingen bära brokorna med ett bälte, eller så kan du använda kanalen som infodringen bildar för att dra i en dragsko.
Jag rekommenderar bälte om du vill fästa hosorna i brokorna (istället för i en jacka eller annat överplagg).
Vill du inte riskera att brokorna glider ner under bältet kan du sy ett par hällor, men det brukar inte behövas. Den traditionella lösningen verkar ha varit att helt enkelt rulla, eller vika,  brokornas överkant om bältet och det fungerar bra.
Om du vill använda dragsko och ändå fästa hosorna i brokorna kan du göra ett par små hål (typ knapphål) under kanalen som infodringen bildar och på så vis göra det möjligt att fästa nålremmarna runt själva dragskon, men att ha hela lasten från hosorna på den smala snodden man har som dragsko brukar bli ganska obekvämt och kan skava på höfterna.

Om du aldrig använt brokor och hosor förut, så testa dom hemma innan lajvet. Ha dom på dig till exempel en hel eftermiddag/kväll och se hur det funkar att gå runt, sitta längre stunder, gå på toa med etc. Då märker du om något inte funkar och har en chans att fixa det i förväg.

Större storlekar i förhållande till tygbredd

Om tyget inte är brett nog för att motsvara din lårvidd så kan du, lite beroende på hur lång du är, lägga tyget på tvären istället och använda tygbredden till plagglängd. På det viset kan du göra brokorna precis så vida som du behöver ha dom. Enda nackdelen är att du får en skarvsöm extra på infodringsremsan och grenkilen, men det syns knappast bland alla vecken när man bär brokorna.

Om du är stor på alla håll, så vik ut tyget och använd så stor del av bredden som du behöver och rita ut bendelarna ovanför varandra. Då kan du fortfarande få vilken benlängd du vill.

Om ditt midjemått är större än din stussvidd så använd det istället när du märker ut delarna på tyget. Det här är inget figurnära plagg, så det är inte så supernoga. Det viktiga är att öppningen på det färdiga plagget blir stor nog att komma förbi det största kroppsmåttet som den ska förbi när du ska dra på dig brokorna.