Länklista

Söker du något du inte kan hitta bland länkarna? Har du en länk du vill dela med dig av? Eller har du upptäckt en död länk?
Maila mig på Lillith@konstrueramonster.se

Lajv och lajvföreningar:

Spelkalendern.se Här listar olika lajvföreningar sina lajv, så att man får bra överblick på när och var lajven går av stapeln och länkar vidare till lajvens egna sidor. Ett jättebra ställe att börja på om man är på jakt efter ett bra lajv.
Pegas Lajvförening som har område i Skillingaryd utanför Karlskrona. Brukar hålla bra och prisvärda lajv
Ronneby Lajvsällskap Lajvförening som tyvärr ligger i träda, men som jag varit på några av mitt livs bästa lajv i.
Horsahallens Gille Kompisförening till RLS. Äger lajvområdet RLS brukar använda.
Torgheim Ny lajvkampanj utanför Höör
Dom över Hjorvard Trevlig fantasykampanj inspirerad av sen vikingatid/tidig medeltid

Butiker med Material och Utrustning:

Slöjddetaljer Har allt möjligt material som en lajvare kan ha nytta av. Har bra latex och en hel del modellgips, lera och annat sånt som vi som tillverkar masker eller boffervapen kan ha nytta av. Dom har även bra läder och ibland kan man hitta användbara pärlor och andra såna småsaker där med.
Kinn Kinn har material till gjutning och skulptering av många slag.
Medeltidsmode Den antagligen bästa försäljaren av tyger speciellt utvalda för att tilltala den historieintresserade. Åker ofta på marknader.
Handelsgillet Säljer alla möjliga prylar som är bra att ha för den som är intresserad av återskapande  men inte nödvändigtvis vill tillverka allting själv. Dom har även bra tyger och en del andra hantverksmaterial.
Korps Hantverksbod Sålde förr mycket grejer direkt för lajvbruk, men har nu allt mer intrikat sig på mer historiska saker. Dom har rätt så vettiga kläder, billiga skor och en hel del husgeråd och annat smått och gott. Dom har också en del tyger till bra priser och en del andra hantverksmaterial.
Eksons Maskeradbutik som är svensk återförsäljare åt Grimas
Faraos Cigarer Dansk spel- och lajvbutik. Säljer bland annat boffervapen.
SPQR butik som säljer rustningar, blankvapen och lite skor coh kläder. Allt är inte lämpligt för lajv, men där finns guldkorn och priserna är ok.
Nidingbane Butik som säljer lite av varje men framförallt rustningar. Även här finns det guldkorn.

Forum, bilddatabaser och andra bra ställen:

Historiska Världar Forum och Dräktsida Ett fantastiskt ställe att börja på. Dräktsidan ger snabb och enkel överblick på hur ett antal olika dräkter ser ut, fungerar och hänger ihop. Forumet innehåller verkligen mängder av information redan och hittar du inte vad du söker kan du alltid fråga. Många erfarna återskapare hänger där. Och även om sidan i första hand är inriktad på just historiskt återskapande, snarare än lajv så är det fortfarande ett väldigt bra ställe även för lajvaren. Det som funkade på medeltiden funkar oftast bra även ute i skogen, trots allt.
Armour Archives Ett engelskspråkigt forum och arkiv med mallar för folk som bygger rustning.
Arador Armour Library En sida med mycket bra information för den som vill börja bygga rustningar.
Historiska museets "Sök i samlingarna" Sök på olika föremål, olika tider eller olika material. Använd funktionen "föremålsbilder" om du bara vill ha träffar det finns bilder på. Bra ställe att börja på när man har lite mer specifika föremål man  vill kolla närmre på.
Karen Larsdotter En fantastisk sida där karen har samlat länkar till historiska bilder (mest senmedeltid, men lite annat också) ordnat i olika kategorier. Behöver du ha bilder på kvinnor i kraghätta? På korgar? På väderkvarnar?
Web Galley of Art Ett virtuellt museum där du kan söka på konst via konstnär, land eller tidsperiod.
En sida med massor av foton på bevarade kläder och accessoarer.
Some Clothing of the middle ages En vettig sida med principskisser ritade efter fynd. Följ gärna länken till sidan för skor också, den innehåller i princip allt man behöver veta för att börja tillverka egna skor.
From the Skin Out trevlig liten sida med samlade bilder på dräkter, plagg för plagg, för både kvinnor och män. Tidigt fjortonhundratal.

Unga fakta
En sida riktad till vetgiriga barn. Där finns en liten lajvsektion under "pyssel" med lite tillverkningsbeskrivningar. Några är bra några är sämre. Och har man frågor om lajv så är undertecknad "lajvexpert" i Unga faktas panel. Fast du som läser det här kan förstås maila mig direkt istället om du vill. Adressen finns högst upp.